5 малко известни причини за наднормено тегло

Може ли теглото да започне да се увеличава от само себе си, дори ако не сме променили изобщо режима на физическа активност и диета? Да, това се случва, ако някои системи на тялото се повредят и престанат да функционират нормално, твърдят специалистите.

Проблеми с щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът допринася за увеличаване на теглото. Ако щитовидната жлеза спре да произвежда достатъчно хормони, метаболизмът се забавя и теглото се увеличава. Други симптоми: постоянна умора и изместен температурен режим (студено ви е през цялото време). Жените страдат от хипотиреоидизъм 8 пъти по-често от мъжете. При леки случаи трябва само да контролирате нивото на хормоните, а при тежко – да се назначат специални медикаменти от ендокринолог.

Синдром на кушинг

Това е състояние, при което тялото произвежда твърде много от хормона на стреса кортизол. В същото време мастният слой нараства и то главно по корема, раменете, шията и лицето, а крайниците остават стройни. Синдромът на Кушинг може да бъде причинен от стероиди или от тумор и е лечим.

Нови хапчета

Някои лекарства, главно антидепресанти и контрацептиви, могат да допринесат за наддаване на тегло. Това обикновено е посочено в инструкциите, можете също да попитате за това вашия лекар. Може да се извърши подмяна с други лекарства, които няма да провокират напълняване.

Поликистоза

Поликистозните яйчници засягат тяхното функциониране, но не се ограничават до това. При пациентите се повишават нивата на тестостерон, което провокира наддаване на тегло и окосмяване по лицето, гърба, гърдите и раменете. Поликистозата се лекува успешно, но ако теглото продължава да се увеличава, трябва да преминете на диета и да спортувате.

Депресия

Депресията има много симптоми и прояви, като най-честата е постоянно лошо настроение. Депресираните хора може да имат ниска енергия, проблеми със съня и да се опитват да „подобрят“ състоянието си с храна или да удавят мъката в алкохол. Всичко това може да доведе до поява на излишни килограми. В този случай със специалист за надеждно лечение.

Последно
Не пропускай