5 добри причини спешно да си запишете час при ендокринолог

Първите симптоми, които показват, че е време да посетите ендокринолог, могат да бъдат сбъркани със стрес, наследствени заболявания и дори последствията от covid. Как да разберете, че не трябва да отлагате срещата – обясняват лекарите.

Китайската мъдрост казва: „Трябва да се грижите за здравето си не три дни преди смъртта, а три години преди началото на болестта“. Разкъсвани между работа, семейство, срещи с приятели и домакинска работа, ние често пренебрегваме сигналите, които тялото ни дава. Първите симптоми на заболяването отдаваме на преумора, стрес, липса на пълноценен сън и много други причини. Минават месеци и дори години, преди да потърсим медицинска помощ. През това време патологичният процес може да стане необратим, предупреждават лекарите.

Кога срещата с ендокринолог не трябва да се отлага?

Качване на тегло

Много ендокринни заболявания са свързани с внезапно наддаване на тегло, казват експертите. Но най-честата причина за появата на излишни килограми е инсулиновата резистентност (намаляване на чувствителността на тъканите към действието на инсулина). Отличителни черти на това състояние са:

  • Повишен апетит
  • Постоянно чувство на глад , включително през нощта
  • Появата на гърчове, придружени от слабост, треперене на ръцете, лошо настроение

В началните етапи на формирането на инсулинова резистентност често се наблюдава само наддаване на тегло или лошо представяне от диета и упражнения. Именно тези симптоми трябва да насочат пациента към идеята за среща с ендокринолог. Не забравяйте, че ненавременното диагностициране на това заболяване води до по-нататъшно прогресивно наддаване на тегло и развитие на диабет.

Мустаци за жените и гърди за мъжете

Друг тревожен звънец е появата на признаци, характерни за противоположния пол (например, когато на една жена изведнъж започват да растат мустаци, а мъжете започват да увеличават гърдите си.

И мъжете, и жените синтезират хормони на противоположния пол, като разликите са само в концентрацията им. Излишъкът от андрогени (мъжки полови хормони) при жените причинява появата на излишно окосмяване по лицето и тялото, нарушения на менструалния цикъл и безплодие. Зад тези симптоми може да се крият хормонално активни туморни образувания на яйчниците или надбъбречните жлези, включително злокачествени, обясняват лекарите.

Що се отнася до гинекомастията (уголемяване на гърдите) при мъжете, това най-често се свързва с изразен хормонален дисбаланс, който по правило се основава на повишена концентрация на естрогени (женски полови хормони). Това заболяване може да се комбинира с болезненост и дискомфорт в млечната жлеза, секрет от зърната, намалено либидо  импотентност.

 

Причините за гинекомастия могат да бъдат много. Например, туморни лезии на тестисите, надбъбречните жлези, гърдата, хипоталамо-хипофизната област (намира се в мозъка). Тези заболявания изискват спешно хирургично лечение. Консервативната (нехирургична) терапия също има място, но трябва да се приложи в рамките на една година след появата на първите признаци на гинекомастия, в противен случай няма да е ефективна.

Безплодие

Ако се опитвате да станете родители от дълго време, но желаната бременност не настъпва, тогава трябва да се свържете не само с гинеколог, но и с ендокринолог.

Около 40% от случаите на безплодие са свързани с ендокринни причини. Това може да възникне поради дисфункции на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, патологии на хипоталамо-хипофизната област и въглехидратния метаболизъм “, казват ендокринолозите.

И двамата партньори трябва да бъдат прегледани.

Ендокринните нарушения засягат не само зачеването, но и бременността, протичането на бременността и самото раждане. Тъй като вероятността за зачеване и успешно завършване на бременността намалява с възрастта, посещението при ендокринолога не трябва да се отлага за по-късно.“

Косопад

Косата може да пада поради неправилна грижа, стрес и дори след претърпяна коронавирусна инфекция. Най-честите причини обаче са намалената функция на щитовидната жлеза и дефицитът на витамини и микроелементи.

Загубата на коса поради ендокринни нарушения може да има различна степен – от частична до пълна загуба на главата, лицето и тялото. Без подходящо лечение всички скъпи козметични процедури дават или временен, или незначителен ефект.

Бременност

По време на бременност жената трябва да бъде наблюдавана от ендокринолог, тъй като майчините хормони допринасят за правилното формиране на нервната система на бебето.

По време на бременността нуждата от хормони се увеличава, щитовидната жлеза е принудена да работи по-усилено. Понякога тялото не може да се справи с натоварването, резултатът е развитие на хипотиреоидизъм при майката (намаляване на функцията на щитовидната жлеза) и хипотироксинемия при плода (намаляване на концентрацията на хормони в кръвта), обясняват експертите.

Най-неблагоприятният резултат е дефицитът на хормони на щитовидната жлеза през първия триместър на бременността. Това може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето. Трябва да контролирате функционирането на щитовидната жлеза веднага след като получите положителен тест за бременност.

Последно
Не пропускай