4 неща, които трябва да направите, ако сте над 40

Как изглеждаме, как се чувстваме, как се разболяваме може да зависи дори от най-малките неща. От какви навици трябва да се откажат жените, които вече са преминали четиридесетте?

Тялото ни е сложна система, която не спира да работи дори за секунда. И колкото повече остаряваме, толкова повече внимание трябва да се обръща на тази система. И така, мащабни промени в тялото се случват на всеки 10 години. Следователно тези навици, които не са ви навредили на 20, могат да се окажат опасни след 30.

Друг важен момент са 40-те години. На тази възраст нивата на естроген при жените спадат значително. Поради промени в метаболизма, тялото активно натрупва мазнини в депата – корема, ръцете, бедрата. Именно на тази възраст някои забелязват влошаване на зрението. За да поддържате красотата и здравето си, е важно да придобиете някои важни навици.

Да спрете да се тревожите твърде много за всичко

Изглежда много банален съвет, но е много ценен. Много хора подценяват разрушителната сила на негативните емоции. Нашите преживявания увреждат всички системи на тялото, карайки го да боледува по-често и да остарява по-бързо.

Ако имате твърде много стрес в живота си, опитайте йога или медитация. Тези практики наистина работят, основното е да практикувате редовно.

Да кажете стоп на недоспиването

Сънят е от съществено значение за здравето. И колкото повече остаряваме, толкова по-последователен трябва да бъде нашият режим.

Когато спите по-малко от 7-8 часа на нощ, тялото произвежда хормона на стреса кортизол. Той може да бъде виновник за обостряне на хронични заболявания, ранно стареене и дори развитие на онкологични заболявания.

Да следите стриктно теглото си

С напредване на възрастта метаболизмът ни се забавя, излишните килограми се „лепят“ по корема и бедрата по-бързо и премахването им става все по-трудно. Научете се да следите теглото си поне веднъж месечно – така ще разберете в какво състояние е тялото и дали трябва да смените диетата.

Да ядете повече богати на калций храни

Жените над 40 години се нуждаят от 1200 mg калций на ден, но само около 30% получават достатъчно от този минерал. Липсата на калций може да доведе до по-бързо развитие на остеопороза и лошо здраве на костите, както и до повишен риск от мускулни крампи и спазми, Също така, могат да започнат и проблеми със съсирването на кръвта.

Храни с високо съдържание на калций са:

  • Мляко
  • Сирене
  • Портокалов сок
  • Извара
  • Скариди
  • Зеле
Последно
Не пропускай