10 съвета за фотография със смартфон

Камерите на смартфоните се подобриха значително през последните няколко години. Ето как можете да получите зашеметяващи снимки с професионално качество, като използвате само телефона си.

Камерите на смартфоните стават все по-добри и по-добри всяка година. Вече е лесно и удобно да правите снимки и да улавяте спомени, без да носите голям фотоапарат наоколо. Има само малък компромис – камерите на смартфоните не могат да осигурят качеството, което един истински DSLR може.

Не се притеснявайте обаче. Ето 10 съвета, за да се възползвате максимално от камерата на вашия смартфон и да направите снимките си възможно най-близки до реалните.

Как да снимам добре с телефона?

  1. Почистете обектива си

Вашият телефон се съхранява в джоба или чантата ви и се поставя на различни повърхности. Като такъв, той събира много прах и пръстови отпечатъци, което може да направи изображенията ви да изглеждат мъгливи, плоски и неясни. Затова почистете лещите си, преди да използвате фотоапарата си. Препоръчваме да носите микрофиламентна кърпа за лесно почистване.

  1. Докоснете фокуса

Когато правите снимки, винаги проверявайте дали камерата има кристално ясен фокус върху правилния обект. Въпреки че автофокусът е надежден, създайте си навик да щраквате ръчно върху обекта, преди да направите снимка. Повечето телефони ще фокусират върху обекта само като докоснете обекта на екрана.

снимане с телефон

Профилна снимка във фейсбук според зодията

  1. Използвайте режима Pro

Ако приложението за камера на вашия смартфон има професионален режим, обмислете използването му.

Винаги използвайте съотношение на изображението 3:4 или естественото съотношение на страните, в което камерата ви снима. Това гарантира, че камерата няма да изреже изображението ви, за да получи желаното съотношение на страните.

Като цяло режимът Pro има повече контроли, включително опцията за снимане в RAW формат.

Снимането в RAW формат ви позволява да уловите повече детайли в снимката. Освен това ви помага да върнете много повече детайли в сенките и светлите части по време на последваща обработка.

  1. Винаги използвайте главния сензор или камера

Използвайте основната камера, тъй като тя обикновено има най-добрия сензор и най-висок брой мегапиксели. Ако не сте сигурни, вижте спецификациите на телефона си, за да разберете кой е основният сензор.

  1. Дръжте телефона стабилно

статив за телефон

Ако можете да използвате статив, направете го. Стабилният кадър помага на камерата да прави по-добри снимки и минимизира замъгляването при движение, запазвайки изображението ясно.

  1. Планирайте композицията на кадъра

Научете основите на добрата композиция и не се страхувайте да опитате нови фотографски техники.

Направете снимките си открояващи се и привличащи вниманието, като използвате правилото на третините, водещи линии и различни перспективи.

Отделете време и планирайте кадъра си.

Определете как можете да направите вашето изображение да се отличава от останалите. Натискайте се всеки път, за да направите по-добра снимка от предишната.

  1. Осигурете си добро осветление

Камерите на смартфоните имат сравнително малки сензори и почти винаги работят до предела на възможностите си. Поради малкия размер и фиксираната бленда, те могат да уловят само толкова много светлина. Освен това, колкото по-трудно трябва да работи вашият фотоапарат върху осветлението, толкова повече е зърнистостта и толкова по-лошо е качеството на изображението.

Затова се уверете, че имате добро осветление, преди да правите снимки. Помогнете на вашия фотоапарат да прави добре осветени снимки, като използвате малко LED осветление. Можете да се преместите на друго място за по-добро осветление или да намерите изцяло нов и по-добре осветен обект.

  1. Никога не използвайте zoom

Не препоръчваме да използвате функцията за мащабиране (зуум). Когато използвате мащабиране на смартфон, той или ще увеличи цифрово, или ще превключи към друга, по-подходяща камера.

Ако мащабира цифрово, вие получавате само илюзията за по-близко изображение. Вие изрязвате оригиналната снимка, като губите размера и качеството на изображението в процеса. Ако вашият смартфон има няколко камери, той ще превключи на камера, която е по-подходяща за увеличение (като специален телеобектив). Това обаче идва с цената на използването на по-малък сензор, което ви дава по-лоша производителност при слаба светлина.

Ако имате нужда от по-близък кадър на изображението, просто се приближете.

  1. Получете боке ефекта

Ако искате добро разделение между фона и обекта, не препоръчваме да използвате портретен режим. Неговото откриване на ръбове обикновено е лошо, защото всичко се прави от обработката на AI на приложението ви за камера.

За копринено-гладко боке опитайте вместо това този трик: използвайте режима Pro и настройте фокуса си на ръчен. След това приближете телефона си до обекта, възможно най-близо. Ако обектът не пасва на рамката, преместете се малко назад и регулирайте фокуса малко по-далеч. Опитайте се да намерите добър баланс между разстоянието от обекта и фокуса на камерата.

Получаването на боке ефект е трудно, но дръжте телефона стабилен, докато правите снимка. Усилието си заслужава, обещаваме.

  1. Проверете баланса на бялото

Проверете баланса на бялото, защото той определя температурата на вашето изображение.

Някои телефони ви дават възможност да изберете осветлението, което използвате, като дневна светлина, флуоресцентно осветление и т.н. Повечето използват метъра на Келвин, както е показано на изображението по-долу.

Колкото по-високо е измерването на Келвин, толкова по-топло и по-жълто изглежда изображението.

Колкото по-ниско е измерването на Келвин, толкова по-студено и по-„синьо“ изглежда.

Просто го коригирайте, докато съвпадне точно с вашата сцена.

Обърнете внимание, че качеството на изображението зависи от качеството на телефона, така че не препоръчваме да използвате стари модели смартфони.

Това не е същото като DSLR, при които можете да купите старо устройство, да добавите добър обектив и да получите висококачествени изображения. Когато използвате стари телефони, все още ще получавате готини снимки, но качеството няма да е близо до това на нов смартфон. Камерите на смартфоните се подобриха значително през последните около три години, така че ако използвате телефон, който имате от години, не очаквайте да работи като нови версии. Само ще се сдържиш.

Ако искате да снимате със смартфон, предлагаме да вземете смартфон от среден клас, особено ако сте с ограничен бюджет. Изброихме някои модели, които лично сме използвали и тествали – комбинация от стари, нови и бюджетни опции.

Последно
Не пропускай