Знаци, че пропилявате живота си

В потока от ежедневни грижи човек практически не забелязва изтичането на времето. Година след година отлита в рутина, поставените цели се отдалечават все повече и остават на заден план. Стремежът към финансово благополучие се отдалечава от младежките идеали.

Според психолозите, има няколко ясни знака, че пропиляваме безвъзвратно живота си. Ето кои са те.

Когато родителите ви все още имат огромно влияние в живота ви

Ако родителите продължават да влияят върху живота на човек, тогава той е лишен от собственото си мнение и воля. Животът по стандартите, постановленията и капризите на други хора, било то и на най-близките, винаги стеснява личното пространство.

Авторитарните роднини се грижат толкова много за децата си, че последните стават напълно зависими от тях, напълно неспособни да решават проблеми и да предприемат самостоятелни действия. Такъв начин на живот предполага, че животът се пропилява. Човек сам трябва да премине през всички изпитания и да преодолее трудностите.

Всеки знае колко бързо рутината може да ни погълне. Липсата на ярки събития, емоции, както и рутинните задължения ни лишават вкуса на живота.

Монотонността успокоява, защото няма нужда да се развивате, да търсите нещо ново и да излизате от зоната си на комфорт. Можете да останете в това състояние с години и да не забележите как пилеете живота си. А ценното време може да се изразходва за много неща – интересни срещи, свободно време, хобита, спорт.

Беден социален кръг

С възрастта социалният кръг на човек се стеснява до няколко стари приятели. А трябва само да се разширява. Пътуванията ще ви обогатят с нови впечатления и нови приятели.

Чрез общуването с други хора променяме възприятията си за света и самите себе си. Можете напълно да преосмислите живота си на фона на събитията в живота на други хора.

Когато живеем с трепетите на другите

Един ден животът на другите хора става много по-интересен и вълнуващ от нашия собствен. И изведнъж осъзнаваме, че клюките вече са сферата на основните ни интереси, а личният живот на звездите ни е станал по-важен от нашия собствен. И всичко това, защото те ни въвличат в техния свят, където има само интересни събития, силни чувства и емоции. А къде сме ние? Какъв е нашият собствен живот?

Психолозите приписват това поведение на проблеми от детството – ако личността е била силно потискана и подчинена в ранна възраст. Тогава човек започва несъзнателно да обезценява собствения си живот и действия, опитвайки се да копира поведението на някой друг.

Този начин на живот, обаче, води до задънена улица. Да живееш живота на някой друг определено означава да се лишаваш от индивидуалност!

Последно
Не пропускай