Зелено съкровище във фризера: Защо да замразявате майската коприва

Майската коприва е източник на най-евтините и достъпни витамини, които могат да бъдат намерени. Веднага щом зелените кълнове се появят през май, те могат да бъдат събрани и събрани за бъдеща употреба. Ползите от това растение са невероятни. Замразете си коприва във фризера, която да ви стигне за цялата година.

Почти всяко пикантно ястие може да се поръси със сушена коприва. Докато ядете ястието, дори няма да го забележите, но ползите от него ще бъдат значителни. Също така, растението може да се добави към супи. Майската коприва е отлична съставка и за вани за ръце и коса. Колкото по-младо е растението, толкова по-полезно е то.

Препоръчително да берете само горната част на растението: четири до шест листа на стъблото са достатъчни. Коприва за вани и изплакване на косата може да се събира до самия край на цъфтежа, тоест до края на август.

Къде да събираме майска коприва?

Разбира се, не трябва да събирате растението в близост до магистрали, бензиностанции, железопътни линии или сметища. Също така, не късайте листата веднага след дъжд или рано сутрин, когато по тях все още има роса.

Горните части на растението обикновено се събират с нарастващата Луна, която е във въздушен знак – Водолей, Близнаци или Везни. Разбира се, важно е винаги да носите ръкавици при бране на коприва. Листата трябва да се слагат в ленени торби или кошници. Когато се приберете вкъщи, копривата трябва да бъде поставена за сушене. Тъмните помещения с добра вентилация са много подходящи. В никакъв случай не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Витамините ще се загубят.

Как да изсушим коприва

Необходимо е листата от коприва да се разстилат на слой от около 5 см върху дебел картон, лен или фланелена тъкан. Можете да сушите коприва на котлон на село или във фурна на 50 градуса. Сушенето във фурната отнема няколко часа, но във всички останали случаи сушенето продължава от 4 до 5 дни. Не забравяйте да обръщате растенията от време на време при сушене, за да не изгният.

Как да проверим дали копривата е изсъхнала достатъчно?

За да направите това, просто счупете най-дебелото стъбло. Ако чуете силен пук, тогава всичко е готово и растението може да бъде смачкано и сложено в буркан. Важно е да сортирате всички изсушени растения и да изхвърлите тези, които са станали кафяви. След изсушаване растението може да се разтрива с ръце. След това използвайте праха за кулинарни цели, за вани и грижа за косата.

Не забравяйте да затворите херметически всички буркани със сушена коприва. Растението може да се съхранява в тази форма за около две години. Друг метод: нарежете, увийте в полиетилен и сложете във фризера. Можете и да консервирате копривата, за да приготвяте с нея бульони, супи и сосове.

Последно
Не пропускай