Зеленчукът, който ще ви помогне да заспите дори след чаша кафе

Според експертите, този продукт помага на тялото да усвои напитката по-бързо и да се отърве от кофеина, който може да попречи на нормалния сън.

Кафето е чудесно за енергизиране, но не винаги е добро: много фенове на напитката страдат от безсъние. Има обаче едно естествено средство, което ще ви помогне да заспите бързо, дори след като сте изпили кафе.

Според американския психолог Майкъл Бреус, кафето се усвоява от 6 до 8 часа. Това означава, че ако пиете кафе следобед, около 14 часа, до 22 часа само половината от кофеина, съдържащ се в напитката, ще напусне тялото. Ето защо толкова често се срещат съвети да не се пие кафе преди лягане и следобед.

Има обаче начин, който ще ви помогне да заспите дори след чаша кафе вечер. За да направите това, трябва да ядете броколи – зеленчук, който помага за бързото усвояване на напитката. Също така, този зеленчук стимулира освобождаването на цитохром Р450 ензими, които ускоряват усвояването на кофеина.

За ползите и вредите от броколите

Броколите се смятат за един от най-обичаните зеленчуци на диетолозите. Те подпомагат нормалното функциониране на храносмилателния тракт – една порция съдържа 10% от препоръчителния дневен прием на фибри, които са необходими за ефективно храносмилане на храната. Освен това броколите укрепват кръвоносните съдове, подобряват имунитета и предпазват от болестта на Алцхаймер.

Но има и хора, които не трябва да ядат броколи:

  • Броколи не се препоръчва да се яде след операция, поради голямото количество фибри
  • Не бива да се ядат и преди летене със самолет – зеленчукът ще предизвика подуване на корема и повишено образуване на газове
  • Броколите не са подходящи за хора с повишена стомашна киселинност и такива, които страдат от заболявания на панкреаса

Какви храни не трябва да се ядат преди лягане?

Всеки знае, че преди лягане не трябва да пиете кафе и силен чай. Въпреки това, както са установили японски учени, има и други храни, които могат да развалят съня. Като цяло храните с висок гликемичен индекс не са много здравословни и повишават нивата на кръвната захар, но имат и свой плюс – след такова хранене спите много по-добре.

 

Експертите обясняват ефекта на храните с висок ГИ върху качеството на съня с ефекта на триптофан, аминокиселина, известна със своя ефект на сънливост. Храните с високо съдържание на въглехидрати и висок гликемичен индекс увеличават количеството триптофан, доставян в мозъка в сравнение с други аминокиселини. В мозъка триптофанът се превръща в серотонин и след това в мелатонин, който предизвиква сън.

Последно
Не пропускай