Защо завистта е вредна и как да й се противопоставим

Завистта е много неприятно чувство, което само формира негативни емоции и светоусещане. Често тя не ни позволява да продължим напред, а вместо това ни убеждава, че е по-лесно да се ядосваме на приятел или съсед, заради това, че неговият живот е много по-добър.

Завистта се превръща в състояние, в което е просто необходимо да завиждате. Няма значение на кого и заради какво. Някой си е купил нова кола, някой е направил ремонт, отишъл на почивка и така нататък. Всяко чуждо щастие автоматично се превръща в завист към късметлията.

Важно е да се отървете от завистта възможно най-скоро и вместо да живеете живота на някой друг, да започнете да живеете своя собствен.

Вярно е, ч всеки втори човек постоянно бълва какви ли не снимки и статуси по социални мрежи и чрез тях хората разбират подробно кой къде, с кого и кога е бил. Това поражда завист, защото докато съседите са били на почивка, някой друг е работил до припадък, например.

Но, замислете се, колко често виждаме снимки или видеоклипове на кавги и други неприятни неща в социалните мрежи?

Виждаме само това, което ни показват умишлено и не знаем как стоят нещата в действителност.

Може би човекът, към когото е насочена завистта страда от сериозно заболяване. Хората не показват своето „лошо“, а само своето „добро“.

Защо завистта е вредна

Завистта не помага да подобрите живота си. Завиждащият само седи на едно място, не помръдва в развитието си и това е пагубно за него.

Не търси по-добра работа, нова прическа или някакви други цели, които да подобрят живота му.

А когато човек се стреми към нещо, тогава не му остава време за завист. Това ще го откаже от завистта и ще  го подтикне към реални действия. А и именно те създават щастието. Завистта само унищожава всички възможности, допълнителното изнервя и не прави нищо добро.

Последно
Не пропускай