Защо трябва редовно да консумирате кисело зеле и да пиете саламурата

Киселото зеле е изключително ценен продукт, който може и трябва да се консумира всеки ден.

Защо е полезно киселото зеле и защо саламурата му трябва да се консумира всеки ден?

На първо място, зелето участва в поддържането на здравето на нашата микрофлора. Млечната киселина, която е в киселото зеле, възстановява микрофлората. Зелето и саламурата съдържат много фибри, които се хранят с полезни бактерии от микрофлората. Ако няма да има какво да ядат, съответно няма да могат да растат и да се размножават. Микрофлората влияе върху имунната система, така че можем да кажем с увереност, че зелето стимулира функциите на нашата имунна система.

Освен пробиотични свойства, зелето има много микро и макроелементи, то е източник на всякакви витамини.

И също така, съдържа такъв рядък компонент като витамин U, известен още като S-метилметионин. Благодарение на него се нормализира киселинността на стомашния сок, което може да предотврати появата на стомашни язви и да нормализира състоянието на стомашната лигавица и дванадесетопръстника.

Мастноразтворимият витамин К, намиращ се в саламурата от кисело зеле, се свързва със способността на тялото да регенерира телесните тъкани и дефицитът може да засегне много органи. А и е от голямо значение за образуването на чернодробни клетки.

Саламурата от кисело зеле е полезна за тези, които имат проблеми с пикочната система, с бъбреците, поради наличието на витамин К. Калиеви соли помагат в борбата с подуването, подобряват водния и минералния метаболизъм.

През зимата основният доставчик на витамин С и енергия не са цитрусовите плодове, както смятат мнозина, а киселото зеле.

И накрая, за полезните свойства на киселото зеле и саламура от него – това е отлично ястие за отслабване, защото 100 g от продукта съдържа само 28 калории.

Сокът или саламура от кисело зеле като цяло подобрява храносмилането и може да помогне при запек, като действа като леко слабително.

Кой трябва да използва кисело зеле и саламура с повишено внимание, какви са противопоказанията?

За нормализиране на работата на червата се препоръчва да се пие една малка чаша саламура на ден. Пиенето на твърде много саламура може да причини диария.

Тези, които са чувствителни към хистамин, трябва да бъдат внимателни. Това вещество се съдържа във всички ферментирали храни, не само в киселото зеле.

Единственото противопоказание за консумация на кисело зеле, дори не противопоказание, а просто знак за внимание, е обостряне на проблеми с храносмилателния тракт: гастрит, холецистит, колит и проблеми с отделителната система. В този случай не е необходимо напълно да се отказвате от киселото зеле, достатъчно е да ограничите консумацията.

Трябва да се има предвид, че зелето образува газове. Затова е по-добре да не го ядете вечер.

Последно
Не пропускай