Защо трябва да ядете лук всеки ден преди лягане

757
Защо трябва да ядете лук всеки ден преди лягане

Лукът е един от популярните зеленчуци. Често се използва в кулинарията като подправка, която прави храната по-пикантна и ароматна. Лекарите препоръчват да ядете суров лук вечер в комбинация със салати или други храни (например, хляб или месо).

Защо е добре да се яде лук преди сън? Ето кои са ценните му качества.

Нормализира съня

Съставът на зеленчука включва аминокиселина, която помага на тялото да премине в спокойно, отпуснато състояние. Веществото намалява нивата на стрес и нормализира процеса на заспиване.

Стабилизира храносмилането, предпазва от запек

Лукът е отлично средство за предотвратяване на запек, защото съдържа пробиотици. Те нормализират функциите на стомашно-чревния тракт.

Помага за поддържане на нормално тегло

Сто грама лук съдържат само 40 килокалории. Популярният зеленчук обаче осигурява дълго усещане за ситост. При редовна употреба намалява общата енергийна стойност на диетата.

Подобрява състоянието на ноктите, косата и кожата

Благодарение на антиоксидантите, витамините и минералите, лукът действа като „хапче за красота“. А сярата, която е част от него, укрепва нокътните плочи и косата.

Служи като източник на витамини

Лукът е чудесна алтернатива на хранителните добавки. Той доставя на организма витамини В, С, К, А, Е, сяра, фосфор, цинк, магнезий, калий, фолиева киселина, флуор, калций и силиций.

Намалява риска от сериозни патологии

Експертите казват, че редовната консумация на лук намалява вероятността от тежки патологии на стомаха, сърцето и червата. Продуктът нормализира концентрацията на глюкоза в кръвта, намалява нивото на „лошия“ холестерол, укрепва костната тъкан.

Оказва положително влияние върху бюджета

Лукът е евтин. Избирайки го, домакинята се грижи не само за здравето на домакинството, но и за рационалното използване на финансите.

Лукът, разбира се, е от голяма полза за тялото. Но трябва да се консумира умерено.