Защо трябва да ядете две ябълки всеки ден, вместо да пиете сок – резултати от проучване

Всеки е наясно с ползите от ябълките от детството, но някои предпочитат ябълков сок. Защо трябва да ядете ябълки?

Интересни резултати от проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че яденето на две цели ябълки дневно:

  • Намалява нивата на холестерола
  • Намалява риска от инфаркт
  • Намалява риска от инсулт

Същото изследване показва, че за такъв положителен ефект върху тялото трябва да изядете две ябълки, а не да пиете ябълков сок. В проучване с 40 души половината от участниците са яли по две ябълки дневно в продължение на осем седмици, докато другата група пиела ябълков сок от две ябълки.

И двете групи не са правили каквито и да било други промени в диетата си, режима на упражнения, лекарствата и други фактори на начина на живот. Записвали всичко, което са яли и пили през този период. След няколко седмици почивка групите сменили местата си и експериментът продължил още осем седмици. Този тип проучване се нарича кръстосано изпитване и помага на изследователите да сравняват резултатите от различни методи върху едно и също лице, вместо да сравняват две различни личности.

Експериментът установил, че когато хората ядат цели ябълки, а не ябълков сок, нивата на холестерола в кръвта им са по-ниски. В резултат на експеримента изследователите заключиха, че съединенията, открити в целите ябълки, играят важна роля за насърчаване на здравето на сърцето. Съдържащите се в целите ябълки фибри, полифеноли и антиоксиданти имат положителен ефект върху организма.

Ябълките са с високо съдържание на пектин, специфичен вид диетични фибри, които влияят върху нашия метаболизъм на мазнините. Пектинът, заедно с други видове фибри, е добър източник на храна за полезните бактерии в човешките черва, известни като микробиома.

 

Освен това ябълките са богати на витамини А, С, В1, В2, РР и Е, както и на магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк.

Една от ползите за здравето на ябълките е намаляването на риска от развитие на диабет тип II, което се обяснява с наличието на полифенолни антиоксиданти – кверцетин и флоридин – в плодовете. Противовъзпалителното вещество кверцетин помага при инсулинова резистентност, която е основен фактор за развитието на диабет. Смята се също, че флоридинът намалява усвояването на захарта в червата и по този начин намалява нивото й в кръвта.

Ябълковата кора съдържа антиоксиданта кверцетин, който помага за регулиране на имунната система и намалява възпалението. Кверцетинът може да има положителен ефект при лечението на алергични възпалителни заболявания като астма и синузит. Антиоксидантното действие на кверцетина може да защити мозъка и нервите от окислително увреждане и да помогне за предотвратяване на наранявания, които могат да доведат до мозъчни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Последно
Не пропускай