Защо шоколадът не трябва да се съхранява в хладилник и да се дъвче

Трудно е да се намери човек, който да не обича шоколад. Някои успяват да изядът цялата опаковка наведнъж, а други отчупват само няколко парченца. Някои го ядат бързо, други бавно, някой го държат в стаята, а други в ​​хладилника. Но в същото време малко хора осъзнават, че този продукт трябва да се третира по специален начин. Какви грешки допускат хората при съхранението и консумацията на шоколад? Защо шоколадът не трябва да се дъвче и да се съхранява в хладилник?

За какво да внимаваме при съхранението на шоколад?

Според проучвания 78% от хората поставят шоколада директно в хладилника след покупката. Работата е там, че за този деликатен продукт в хладилника условията са твърде агресивни: висока влажност и ниска температура.

Оказва се, че съхраняването на шоколад при температури под 18 градуса е нежелателно, тъй като може да загуби вкуса и физическите си свойства. Понякога плочката е окислена или захаросана още преди отваряне на опаковката. И тогава, когато искате да го изядете, ще си помислите, че сте купили вече развален продукт.

Например шоколадът, който е съхраняван неправилно, спира да издава характерно щракане при отчупване или променя структурата си и става на трохи.

Защо не трябва да дъвчете шоколад?

Дъвченето на шоколад е навик на много хора, но по същество те просто изяждат продукта без никакво удоволствие. За да могат вкусовите рецептори да поемат вкуса на какаовите зърна, трябва да поставите парче в устата си и да го оставите да се разтопи. Експертът сравнява удоволствието от шоколада с пиенето на скъпо вино: никой няма да го пие на големи глътки.

 

Втората причина, поради която е по-добре да не дъвчете шоколада, е рискът от преяждане. Просто не се чувствате сити и ядете повече, отколкото може да бъде полезно за тялото. Но наслаждавайки се на шоколад бавно, насищането се усеща само от първите няколко парчета.

Последно
Не пропускай