Защо плодовете вечер не са добра идея

Разбира се, ябълката е по-здравословна алтернатива на сладкото, а плодовото смути е много по-добро от шоколадовия кроасан. Но плодовете съдържат важни витамини, ензими и фибри, както и значителни количества захар. Вярно е, че фруктозата е въглехидрат. Ако тялото го получи в излишък, може да се сблъска с много проблеми. Защо яденето на плодове вечер не е добра идея за здравето? Ще се опитаме да намерим отговори на този и други въпроси в днешната статия.

Пречат на съня

Фруктозата, която се намира в големи количества в плодовете, е една от простите захари, които осигуряват бърза енергия. Но консумирането им вечер или дори през нощта дава излишък от енергия, което не ви позволява да заспите дълго време и е изпълнено с чести събуждания.

Може да причини сериозни стомашно-чревни проблеми

Късното приемане на плодове също се отразява на процеса на храносмилане. Често голямото количество плодове вечер не могат да се усвоят нормално и затова остават в дебелото черво. Там започва процесът на ферментация, което води до подуване на корема.

Ако имате чувствителен стомах или сте предразположени към киселини, не яжте сладко-кисели плодове вечер. Те провокират оригване на стомаха с киселина. Кратката разходка стимулира храносмилането и води до облекчение.

Допринасят за наднорменото тегло

В дългосрочен план прекомерната консумация на сладки плодове вечер може да допринесе за увеличаване на теглото. Тъй като тялото ни вече не може да преобразува цялата фруктоза в енергия преди лягане, то преобразува излишните въглехидрати в мазнини в черния дроб. Тази мазнина се връща в кръвта и се съхранява в клетките ни.

Експертен съвет

Изброените ограничения и опасности наистина плашат мнозина. Всичко това обаче не е причина да отказвате плодове или напълно да ги изключите от менюто си. Яжте плодове с ниско съдържание на захар. Те се усвояват много по-добре от организма. Грейпфрутът се счита за най-популярен от тях. Може да се яде вечер в почти неограничени количества. В допълнение към грейпфрута, този списък с „безопасни“ плодове включва боровинки, малини, папая или гуава.

Плодовете с високо съдържание на захар, като банани, манго или ананаси обаче, не са абсолютно задължителни за отказване. Най-добре се добавят към мюсли, като лека закуска през деня. Ако следвате тези препоръки, стомахът ви ще може да си почине вечер и нищо няма да наруши съня ви през нощта.

Последно
Не пропускай