Защо ми се подуват краката: Най-честите причини за оток на краката при жените

Отокът на краката може да се появи както по тривиални причини, така и поради сериозни патологии.

Неприятното явление се наблюдава най-често в края на деня. Краката стават тежки и понякога дори болят. Ето и най-често срещаните причини.

Начин на живот

Ако отокът се появи поради неправилен начин на живот, тогава е напълно възможно да се преборите с него. Просто трябва да промените определени навици. Ако в тялото има твърде много течност, тя не може да бъде задържана от съдовете и следователно навлиза в пространството между клетките. Така че не пийте твърде много вода.

Седенето с кръстосани крака също може да причини подуване. Когато единият крайник е поставен върху другия, кръвообращението се нарушава. Вените са толкова свити и по този начин се получава подуване. Ако седите твърде дълго на меки и в същото време ниски седалки – например, диван или пуф, вените могат да се прищипят и притока на кръв в долните крайници да се забави. Така се получава оток.

Друга причина могат са някои интензивни и продължителни спортни дейности като джогинг, ходене, стречинг йога и дори силови упражнения.

 

Обувки

Друга често срещана причина за оток на краката могат да са обувките. Обикновено това се получава при тези дами, които предпочитат да ходят на високи токчета. Факт е, че в такива обувки кракът заема доста неестествена позиция и цялата опора е върху предната част, при което кръвообращението се влошава.

Тесните обувки, които поставят пръстите на краката в неестествена позиция, също могат да влошат ситуацията. Ето защо, преди да изберете обувки, е важно да се уверите, че пръстите ви не са притиснати и моделът ви е удобен за носене.

Нарушен метаболизъм

Подуването може да се появи поради наднормено тегло и бременност. В първия случай възниква колосално натоварване на долните крайници, което води до появата на оток.

По време на бременност пък започват хормонални промени и натоварването на краката се увеличава.

Травма

При наранявания около засегнатата зона често се появява подуване. Това е особено видно при фрактурата. Също така, кожата може дори да придобие доста синкав оттенък. При тежко нараняване се наблюдава същото.

Патология

В допълнение към горните причини, различни патологии също могат да станат причина за оток. Симптомът е типичен за много сериозни заболявания. Преди всичко е изключително важно да се консултирате с лекар и да си направите необходими изследвания. Сред причините за оток могат да бъдат бъбречни патологии, тромбофлебит, захарен диабет, лимфостаза, алергични реакции, сърдечни проблеми и други. В повечето случаи се оказва начален етап на разширени вени. И колкото по-рано се лекува болестта, толкова по-добре.

Последно
Не пропускай