Защо ме боли главата сутрин

Понякога се случва сутрин главата да боли след сън. Какви могат да бъдат причините за този проблем?

Съществуват пет причини за главоболие след сън. Много е важно да им обърнете внимание, за да разберете как да се отървете от неприятен проблем.

Главоболието е по-вероятно да се появи между 4 и 9 сутринта. Провокира се от следните основни фактори:

Лишаване от сън – Американската асоциация публикува данни, че главоболието често се появява, ако човек спи по-малко от 6 часа на нощ. В този случай тялото се уморява и поради което не получава достатъчно мелатонин и серотонин.

Твърде много сън – оказва се, че твърде много сън също не е много полезен за тялото ни. Сутринта се отделя определено количество адреналин, което влияе върху колебанията в съдовия тонус.

Прекомерна консумация на кафе напитки – лекарите смятат, че е много важно винаги да пиете кафе по едно и също време всеки ден. И ако рязко спрете да пиете тази напитка, тя също може да причини силно главоболие.

Сънната апнея е състояние, при което човек внезапно спира всички дихателни движения. Дължи се на инхибирането на дихателния център, разположен в продълговатия мозък. Най-често апнеята възниква поради повишена вентилация на белите дробове.

Бруксизмът е скърцане със зъби по време на сън. Поради това има напрежение в темпоромандибуларната става, където долната челюст се свързва с черепа. Напрежението причинява главоболие.

Според лекарите, най-бързо можете да се отървете от проблема с главоболието след сън, ако разберете причината за болката и коригирате ежедневието си.

Така ще се насладите на здрав сън, а след събуждане ще се чувствате отпочинали и бодри. Ще можете да се справяте с лекота с ежедневните задачи. В противен случай главоболието може да се превърне в причина за затруднения и неспособност за работа.

Последно
Не пропускай