Защо интимното въздържание е опасно – отговорът на учените

Пълният отказ от интимен контакт е опасен за човешкото здраве. Това заключение направиха изследователи от САЩ.

След провеждане на няколко теста експертите успяха да докажат, че редовният интимен живот играе много важна роля за човека. Той спомага за поддържането на правилното функциониране на всички органи, а също така има положителен ефект върху хормоналните нива.

Преди това учените също са огласявали резултати от изследвания, доказващи ползата от половия живот за здравето, но никой не се е опитал да разбере как пълното отхвърляне на интимните отношения засяга тялото. Сега учените са стигнали до извода, че това води до редица негативни последици:

  • Човешката психика се влошава
  • Появяват се хормонални смущения
  • Либидото като цяло намалява

Факт е, че по време на интимност в тялото се произвежда ендорфин, хормонът на щастието. Ако постоянно се отказвате от нея, постепенно желанието може да изчезне напълно, което ще провокира различни здравословни проблеми.

Редовният полов живот кара човешкото тяло да увеличи производството на хормони. По време на такъв акт нашият мозък отделя два невротрансмитера: окситоцин и вазопресин. Окситоцинът – наричан още хормон на увереността – се освобождава в кръвта ви по време на любовната игра. Под въздействието на нежни погледи, целувки и прегръдки кара жените да се доверяват повече на партньорите си, а оттам и да бъдат по-открити и любящи. По това време мъжкият мозък произвежда големи количества вазопресин – хормон за борба и стимулиране на половия акт. Това е хормон, който може да бъде отговорен за моно- или полигамно поведение.

Така че интимността със сигурност ни помага да се справим със стреса и улеснява заспиването.

Освен това, след дълго въздържание, първата близост може да донесе дискомфорт. Това се дължи на факта, че тялото престава да отделя достатъчно смазка, а също така се получава и отслабване на стените на матката, което затруднява жената да получи оргазъм.

Последно
Не пропускай