Защо е вредно да зараждаме смартфона цяла нощ

Съвременните смартфони са застраховани срещу презареждане. Но добре ли е да зареждате телефона си цяла нощ и какви проблеми може да създае това?

Защо не е добре да зареждате смартфона си цяла нощ?

В съвременните смартфони за процеса на зареждане на устройството отговаря контролерът, който автоматично ще спре текущото захранване, когато батерията е напълно заредена и няма да позволи да се разреди напълно, като изключи смартфона с оставащите 1-4% зареждане. Следователно съвременните смартфони са по-малко капризни по отношение на процеса на зареждане и са в състояние да „простят“ на потребителите много грешки.

А и е много удобно да оставите смартфона да се зарежда през нощта – на сутринта имате пълен заряд на батерията. Оказва се обаче, че това вреди на батерията на смартфона.

Факт е, че всяка батерия има определен ресурс, така нареченият брой цикли на зареждане-разреждане. Средно батерията е проектирана за 500-550 такива цикъла, след което започва да се появява процесът на разграждане – батерията постепенно губи способността си да задържа заряд. Например, ако батерията на вашия смартфон е с капацитет 4000 mAh, след време можете да я зареждате само до 3400 mAh, след това до 3000 mAh и т.н.

Ако оставите своя смартфон включен през нощта, обикновено са необходими няколко часа, за да се зареди напълно. От този момент нататък батерията автоматично спира да се зарежда. Въпреки това, когато нивото на батерията спадне малко, смартфонът ще се зареди отново до 100 процента и ресурсът му ще падне малко. Всяка вечер това „малко“ ще ускори значително процеса на разграждане на батерията и животът й ще намалее.

Затова е по-добре да не оставяте устройството заредено през цялата нощ и ако това се случи, по-добре е да включите самолетен режим.

За да се предотврати износването на батерията, производителите препоръчват да не намалявате нивото на зареждане под 20-30% и още повече да не довеждате телефона до пълно изтощение. Също така, не зареждайте често телефона до пълно зареждане, защото това също води до бързо износване на батерията. За да увеличите броя на пълните цикли на зареждане-разреждане, ще бъде оптимално да поддържате заряд в диапазона 30-80%.

Как правилно да заредите батерията на вашия смартфон?

Най-добре е да зареждате смартфона си вечер преди лягане или веднага след събуждане. Когато индикаторът за състоянието на батерията показва между 70 и 90 процента, зарядното устройство може да бъде изключено. Повечето съвременни смартфони имат батерии с капацитет около 5000 mAh, като 80% от заряда им е достатъчен за един ден.

Съвременните смартфони, които използват литиево-полимерни батерии, са по-безопасни от тези, използвани преди няколко години с никел-кадмиеви аналози. Именно последното по-често водеше до прегряване на телефона и опасност от пожар, ако телефонът, да се зарежда цяла нощ, е скрит под възглавницата. В съвременните батерии процесът се регулира от микрочип, което ви позволява да поддържате удобна работа с вашия смартфон дори когато зарядът е нисък. Въпреки това, не е необходимо да зареждате телефона си цяла нощ, ако искате да удължите живота на батерията.

Последно
Не пропускай