Защо е толкова важно да обичаш себе си: 3 ценни съвета

Всички наши несигурности, тревоги, провали, съмнения, страхове, ревност – всичко това се дължи на огромна неприязън към самите нас. Жалко, че лекарства за това не се продават в аптеката! Да, можете да си купите хапчета за депресия, но те няма да ви помогнат да се влюбите в себе си, няма да ви дадат самочувствие, което означава, че няма да променят нещо.

Защо е толкова важно да обичаш себе си?

На първо място, човек не трябва да бърка себелюбието с нарцисизма: това е друг проблем, на който също трябва да бъде обърнато внимание. Но самолюбието, истинско, искрено, безусловно, е 100% гаранция за щастлив живот, хармонични взаимоотношения със света и със себе си.

Промяна на думи и преценки

Не е нужно да вървите срещу принципите си, за да обичате себе си. Достатъчно е само да промените няколко от грешните си принципи и преценки. Например, трябва да замените думата „трябва“ с   „искам“. Лесно ли е? Да! И вместо да кажете „Трябва да измия чиниите“, кажете „Искам да измия чиниите“. Нищо особено, наистина, но не звучи ли по-хубаво? Вместо да казвате, че трябва да се грижите за себе си, кажете: „Искам да се грижа за себе си, за да изглеждам още по-красива и по-млада“. Когато има „искам“ вместо „трябва“, тогава действията се променят и действията придобиват съвсем различен цвят, по-ярък и по-благодатен.

Да спрем да се заяждаме

Спрете да се заяждате за дреболии. Силните личности се хвалят по-често, отколкото се упрекват. Затова си поставяте за правило да се хвалите. Постоянно. За дребни неща. Измихте чиниите? Каква добра домакиня! Не ги ли измихте? Бяхте уморени и предпочетохте да си починете? Добре, браво, че намерихте време за себе си! Приемете, че имате право на грешки и спрете да търсите в себе си причини да не обичате себе си. Трябва да се цените за това, което сте.

И накрая, погледнете себе си не през призмата на общоприетите идеали, а в действителност. Вашата личност всъщност е многостранна и често дори не познавате себе си. Но, повярвайте, вие не сте по-лоши от другите. Вие наистина достойни за любов. Научете се да обичате себе с

Да се погрижим за своите нужди

Спрете да се давате на другите с цялата си душа и енергия. Погрижете се за себе си и своите нужди. Правете всичко с удоволствие: спортувайте, къпете се, гримирайте се… насладете се на осъзнаването на факта колко сте красиви. Колко привлекателно е вашето тяло, лице, вашият вътрешен свят! Правете си комплименти, радвайте се с любимите си филми, храна, пазаруване, пътувания, приятни и интересни хора. Помислете колко важна е вашата работа, колко хора се нуждаят от вашия труд. Имате за какво да се обичате!

И още нещо: не забравяйте да общувате с тези хора, които са уверени в себе си, обичат себе  и умеят да се ценят. Не акцентирайте върху измислените си недостатъци, може би те са просто вашето достойнства? Обичайте себе си! Заслужвате го.

Последно
Не пропускай