За буен цъфтеж цяла година: Как да подхраните орхидеята с мляко

Орхидеята е екзотично цвете. За да го отглеждате у дома, са необходими определени познания. То обаче не е толкова причудливо растение, колкото може да изглежда. За растеж и цъфтеж орхидеята се нуждае от добра грижа. За да може да цъфти през цялата година, тя трябва да бъде правилно подхранена. Обикновеното мляко ще ви помогне да осигурите постоянен буен цъфтеж.

От какви торове се нуждаят орхидеите?

В природата орхидеята се подхранва от мъх или камъчета, както и от кора от ела. Когато се отглежда у дома, тя е лишена от тази хранителна среда, поради което е необходимо цветето да се подхранва с минерални и органични торове.

За това можете да използвате готови продукти, закупени от магазина. Когато ги избирате, трябва да имате предвид следните неща:

  • Торовете за орхидеи трябва да съдържат калций, магнезий, мед.
  • По време на цъфтежа е най-добре да използвате амонячни азотни торове.
  • Разтворът трябва да съдържа цинк, мед, желязо, натрий, манган. Този състав ще има добър ефект върху развитието на листата и кореновата система.

С какво да заменим купешките торове?

За да може орхидеята да цъфти дълго време и пищно, изобщо не е необходимо да купувате торове в магазина. Има страхотни домашни средства, които са по-евтини и също толкова ефективни. Орхидеите обичат мляко.

Както знаете, млякото съдържа калий, калций, азот и магнезий, които са необходими за развитието и растежа на орхидеите. Те перфектно насищат растението, дават му сила, за да може да цъфти през цялата година.

Как се приготвя и използва домашен тор с мляко?

За да приготвите домашен тор, трябва да смесите половин литър вода и супена лъжица мляко. Добре е да използвате домашно мляко, тъй като пастьоризираното мляко съдържа много по-малко хранителни вещества.

Саксията трябва да се постави в голям съд и да се полее добре с разтвора. Оставете така за 15 минути. След това изцедете водата от саксията и поставете орхидеята на място й. Правете това веднъж на всеки две седмици. Орхидеята ще си вземе необходимите вещества и ще ви радва с цъфтежа си.

Можете да избършете листата на орхидеята с разтвор на мляко. За да го приготвите е необходимо да смесите голяма лъжица домашно прясно мляко със същото количество топла вода. Така листата ще станат зелени и силни.

Млякото ще осигури на орхидеята полезни вещества, тя ще започне да расте по-бързо. Ако редовно наторявате растението, цъфтежът ще е непрекъснат.

Последно
Не пропускай