Вярно ли е, че да бъдем близо до вода ни прави по-щастливи и защо

Откакто хората започнаха да изследват планетата, те следват водата. Пресичането на океаните отвори път към нови открития и промени хода на историята.

Хората постоянно са търсели нови водни пътища, прокарвали са нови брегови линии. И винаги са се връщали към познатите „сини пространства“, около които са израснали.

Огромното усещане за спокойствие, което изпитваме около водата, е това, което учените наричат ​​нашия „син ум“. Това е възможност да избягате от претовареното състояние на съвременния живот в полза на рядък момент на усамотение.

Изследванията отдавна показват, че хората са привлечени от синята светлина на майката природа, включително и заради нейните възстановителни ползи. Да вземем за пример викторианците – лекарите от тази епоха предписвали „морския въздух“ като лек за всякакви проблеми – от белодробни усложнения до психични разстройства.

По-скорошни изследвания от британски проект, наречен Blue Gym, показват, че хората, които живеят близо до брега, като цяло са по-здрави и по-щастливи. Други проучвания показват, че когато се съзерцават снимки на естествени водни басейни, нивата на стрес на хората намаляват.

Ученият Уолъс Никълс прекарал последните 25 години в изучаване на връзката ни с водата – от капката роса на цвете до спокойствието на океана.

Данните за продажба на недвижими имоти също сочат, че гледка към водата вдига цената на имота със 116,1 процента, а хотелиерите наблюдават, че сме готови да платим 10-20 процента повече за стая с изглед към морето, отколкото за друга, която е със същото ниво на комфорт, но няма такава гледка.

Водата съставлява около 70 процента от човешкото тяло (и около 70 процента от Земята), а също така – 31 процента от нашите кости.

„Когато сме близо до водата, тя ни отрязва от шума на съвременното общество“, казва Никълс. „Движението на водата е експерт в маскирането на шума, особено звука на човешкия глас“, казва той, отбелязвайки, че човешкият глас се счита за източник номер едно на стрес на работното място.

Водата дори ни помага да спим. „Има проучвания, според които хората спят по-добре, когато са близо до вода  “, обяснява W. Christopher Winter, MD, автор на The Sleep Solution.

Едно друго проучване е установило, че хората, които заспиват, слушайки „розов шум“ – звук като течаща вода или дъжд, падащ по тротоара – не само спят по-добре, но и имат по-добра памет.

Когато физически влезем във водата, тялото ни може да отпусне мускулите, които използваме всеки ден и да активира тези, които използваме много по-рядко. Ние не само си правим почивка от гравитацията, но и соматична почивка за мозъка си. За някои времето във водата е възможност за дълбоко мислене, креативност и качествени разговори.

Както се оказа, дори само като аквариум, хората могат да се отпуснат.

„Нашите океани, водни пътища и животът в тях са много повече от тяхната екологична, икономическа и образователна стойност. Те имат огромни емоционални ползи  “, напомня Никълс. „ Харесва ми да си представя, че светът би бил по-добро място, ако всички осъзнаем колко вярно е това. Водата е лекарство за всички, тя е основата на нашия живот.”

Последно
Не пропускай