Вредни вещества в козметиката – какво да избягваме

В козметиката се добавят различни химикали, за да се гарантира нейната дълготрайност, специфична текстура или свойства. За да бъде продаден, всеки продукт преминава строги проверки на съставките, така че да е безопасен за употреба. Случва се обаче при хора с чувствителна и склонна към алергии кожа някои продукти да предизвикат дразнене. Освен това фактът, че дадена съставка е безопасна, не означава, че е ценна козметична добавка. Такъв е случаят например с вещества със силно комодогенно действие (запушващи порите), което може да доведе не само до обрив на черни точки, но дори и до козметично акне.

Алуминий в козметиката

Алуминиевите съединения се използват главно в антиперспирантите за намаляване на изпотяването. В козметиката най-често се използват алуминиев хидрохлорид и алуминиев сескихлорохидрат. По-рядко се използват алуминиев хлорид или алуминиев нитрат, които имат дразнещ ефект . Обикновено дразнене се наблюдава при хора, които са нанасяли козметиката върху увредена кожа, например след епилация. Освен това, след нанасяне на продукта, под въздействието на физиологичното pH на кожата, върху нейната повърхност се образува повърхност, запечатваща отвора на потните жлези, което може да благоприятства появата на пъпки в тази област.

Триклозан

Триклозанът е синтетично съединение с антибактериално действие. Използва се в различни индустрии. В козметиката действа като консервант или антибактериално вещество. Използването му е разрешено, но в строго определени продуктови категории, включително пасти за зъби, антиперспиранти, сапуни за ръце, препарати за почистване на нокти, коректори и пудри за лице, в определена концентрация. Следи от това съединение могат да преминат в кърмата, но според изследванията не представлява заплаха за здравето на децата. Триклозанът се метаболизира бързо и се екскретира с урината, не се натрупва в тялото.

Фталати

Фталатите са разнообразна група химични съединения с различни свойства. В козметиката те се използват за получаване на гъвкавостта на продукта. Някои от фталатите са показали вредно въздействие върху функционирането на репродуктивната система при животните, което все още не е потвърдено при хора.

Парафини и минерални масла

Те се третират като лоши от много потребители. Въпреки това, те са много добре проучени омасляващи съединения, които могат да се използват и в козметиката за деца. Те създават оклузивен слой върху повърхността на кожата, така че при хора със смесена, мазна, себорейна и склонна към черни точки кожа, те ще засилят образуването на нови несъвършенства.

Толуен

Толуенът е вещество от дестилацията на каменовъглен катран. В козметиката се използва като разтворител, предимно в бои за коса, лакове и балсами за нокти. Продължителното вдишване на парите му предизвиква главоболие, гадене и повръщане. В козметиката се нарича толуол, толуол, фенилметан, митилбензен.

Последно
Не пропускай