Влагата в дома разрушава здравето ни – ето как да се предпазим

Влагата вкъщи е един от най-опасните врагове на здравето. Дори и най-прекрасният дом – добре обзаведен, подреден и чист ще изглежда като неприятно и неприветливо място, ако е нападнат от мухъл. Подобна среда е много опасна за всички, но най-вече за децата, защото става причина за различни болести, някои от които много опасни и с фатални последствия.

Ето защо, премахването на влагата и мухъла, който се образува в следствие от нея, е приоритет за всяко семейство. Разбира се, в зависимост от големината на жилището и засегнатите площи, вие можете да изберете различни варианти за справяне с влагата.

В случай, че става дума за случайно възникнал проблем с влагата – примерно, ако съседът от горния етаж ви е наводнил, можете да се справите с подръчни средства и да премахнете лесно отвратителната миризма и мухъла, ако се е образувал такъв. Така например, съществуват няколко продукта, откриваеми във всяка кухня, които могат да ви помогнат.

Бабини рецепти за борба с влагата

Белината е един от изпитаните с времето методи за отстраняване на следите от влагата. Тя не само ще премахне следите от мухъла, но и ще дезинфекцира всеки един засегнат участък, като не позволи на микробите да превземат дома ви. Просто смесете равни части белина и вода, а по желание може да добавите и някакъв почистващ препарат. С така приготвената течност забършете стените, мебелите или плочките с помощта на обикновен парцал.

Оцетът също притежава много полезни почистващи свойства, а в същото време ще ви помогне да предпазите повърхностите от мухъл. Разредете леко оцета с вода и напръскайте засегнатите участъци, а след петнадесетина минутки забършете и подсушете.

За съжаление обаче, както белината, така и оцетът ще помогнат еднократно и ако не искате да прекарате дълги часове в постоянно чистене, ще трябва да вземете по-сериозни мерки за трайно отстраняване на влагата от вашия дом. Тоест, ще имате нужда от специално създадените за тази цел уреди – така неречените влагоуловители и влагоабсорбатори.

Как работят абсорбаторите на влага?

Уредът се включва в електрическия контакт и той започва да засмуква и преработва въздуха от помещението. След като веднъж е преминал през аспиратор, въздухът се връща обратно, но вече пречистен и обезвлажнен. В същото време изсмуканата влага се кондензира върху специална решетка и се оттича в предназначен за това контейнер.

С влагоабсорбатора се работи лесно – тоест, един път включен уредът ще се нуждае единствено от периодично изхвърляне на насъбралата се в резервоара му вода и почистване на въздушния му филтър при нужда.

Повечето влагоуловители се включват автоматично при надвишаване на зададената влажност и се изключват сами, ако влажността е паднала под определеното ниво. Освен това, уредът сам ще ви сигнализира, ако е време да изпразните резервоара с насъбралата се вода. Друго предимство е, че работи тихо и няма да пречи по никакъв начин на другите ви дейности. В същото време ще ви осигури здравословна и приятна домашна атмосфера, за да сте спокойни за здравето на вас и членовете на вашето семейство.

Какъв точно тип влагоабсорбатор да изберете?

Най-добрият подход при избора е да се консултирате директно с продавача, тъй като съществуват уреди с различен капацитет. На място можете да получите информация кой от моделите ще ви свърши най-добра работа, предвид площта, която ще обслужва.

За правилния избор на подходящ за вашите цели абсорбатор на влага може да разгледате материалът с най-важните насоки при покупката на влагоабсорбатор при колегите от 8pk.net.

Последно
Не пропускай