ВиК проблем: кухненската мивка се запуши

Запушването на кухненската мивка с право може да се нарече огромен проблем. Някои хора приемат предизвикателството сами да се справят със запушената мивка. Но това им коства огромна загуба на време и най-вече нерви, а резултатът невинаги е положителен.

Нашият съвет е по-добре да повикате професионалисти по ВиК услуги от фирма. Те със сигурност ще решат възникналото неудобство бързо и в срок.

Ситуацията със запушената мивка визуално може да изглежда така: огромна пирамида мръсни чинии, тигани, вилици, лъжици, а около тях застояла и блажна вода… И да прибавим миризмата на стара, ферментирала храна.

Умните хора в такава аварийна ситуация просто посягат към телефона и викат на адрес водопроводчика. Но пък други, решават да се справят сами и да отпушат канала на мивката.

Ето какво ползват:

  1. Вряла вода

Това според форумите е най-лесното и най-евтино решение от всички. Поставете чайник или тенджера с вода на печката и изчакайте да заври. През това време трябва да изгребете застоялата вода от мивката, като използвате черпак или канче.

След това се изсипва цялата вряла вода в мивката и се изчаква. Ако водата стои в мивката и запушването не е ликвидирано, опитайте с нова порция вода отново. Но и ако това не помогне, извикайте специалист ВиК.

  1. Сол и вряла вода

Махнете натрупалата се вода от мивката, изсипете около ½ чаша морска едра сол надолу в канализацията, преди да излеете врящата вода. Оставете за няколко минути и след това си изсипва горещата вода. Това помага, но само ако има тапа от мазнини, затова не се колебайте да заявите специализирана ВиК помощ.

  1. Оцет и сода за хляб

Отново първо се маха от мивката водата, която не изтича. Изсипва се една чаша сода за хляб в отвора на мивката, а после се долива същото количество ябълков оцет. Разтворът е реактивен и се получават балончета, но когато отшумят, поставете тапа и изчакайте около 15 минути. След това налейте вряла вода, за да видите дали водата преминава спокойно. Това въобще не помага в случай, че има в канала на мивката парцал, кухненска гъба, значително плътно количество хранителни отпадъци или друг корав предмет.

И накрая една полезна препоръка!

Запомнете, винаги е по-лесно да се избегне запушването на мивката, ако правите профилактика и внимавате да не падне нещо в отвора. Големите хранителни отпадъци се изхвърлят в кофата за боклук – така е правилно. Също и фасовете от цигари. Никога хвърляйте остатъците от свареното кафе или чай във вашата мивка.

Ако усетите, че водата преминава по-слабо, очаквайте проблем, но вземайки навременни мерки, то няма да имате неприятни последици.

Добре поддържаната мивка може да предпази от стрес и разход на финансови средства!

Последно
Не пропускай