Възрастта не е присъда, а възможност да израстнем – съветите на психолозите

Възрастта не е присъда. Възрастта е опит. Опит в работата и взаимоотношенията, опит в независимия живот, опит, който ще ви позволи да коригирате линията на поведение към по-добро, защото сега вече сте зрели и мъдри. Трябва да разберете себе си, да определите желанията си, да преосмислите целите и средствата за постигането им. И, разбира се, не бива, да се оставяте на милостта на съдбата, да зовете небето на помощ и да стенете: „Къде греша?“. Небето няма да отговори; само вие самите можете да си отговорите на този въпрос.

Според съвременната психология, всички проблеми, възникващи в живота на човек, идват отвътре. Човек сякаш сам се програмира за провал, като повтаря отново и отново: „Няма да успея! Няма да проработи!“.

Този начин на мислене е фундаментално погрешен. Колкото и банално да звучи, трябва да мислите позитивно и да се борите докрай.

Не говорим за тези случаи, в които наистина много малко зависи от нас. Например, нелечими болести, природни и причинени от човешка ръка бедствия. Колкото и да е тъжно да осъзнаем това, никой не е имунизиран от неприятните случайности. Говорим за обикновения човек в обикновения случай, когато с напредването на възрастта изведнъж се озоваваме на кръстопът.

Изведнъж осъзнавате, че нещо не се случва в живота ви, както сте мечтали, но това не е повод да се отказвате! Вземете нещата в свои ръце. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да направите първата стъпка:

  1. Пребройте активите си. Коя е вашата силна? В професионалната област и в областта на взаимоотношенията всичко, което сте научили, всеки опит, както положителен, така и отрицателен, е вашият багаж. Това е, с което трябва да работите.
  2. Премахнете всички ненужни неща от живота. Лоши навици, ритуали или хора, които ви пречат да продължите напред. Всички те са за сметището, а не да ги оставяте да провалят живота ви.
  3. Настройте се за промяна. Който не рискува, както знаете – не печели. Седейки на дивана или циркулирайки по един и същ маршрут: дом, работа, дом, няма да промените нищо и няма да постигнете нищо.
  4. Настройте се за късмет! Трябва да сте подготвени за това, че ще успеете и всичко ще се получи!

Ако следвате тези прости правила на всяка възраст, можете да насочите живота си в посоката, от която се нуждаете, и да се научите да се наслаждавате на възрастта!

Последно
Не пропускай