Утрото е по-мъдро от вечерта: Не правете тези прибързани стъпки

Всеки неочакван проблем често ни кара да се паникьосваме: искаме веднага, още на секундата, да го отхвърлим от раменете си. И точно тогава допускаме голяма грешка! Бягаме нанякъде, звъним на различни хора и накрая се ядосваме, че всичко остава на мястото си и нищо не се решава! Дори изглежда, че проблемът само се влошава – просто настава някаква безнадеждна ситуация. Къде е проблемът? Фактът, че се опитваме да направим всичко възможно най-бързо и просто нямаме достатъчно време, за да оценим трезво степента на значимост на този проблем в живота си и да намерим рационални начини за разрешаването му, твърдят психолозите.

Каква е правилната стратегия?

Опитайте се да промените тактиката на поведението си в такива случаи и по този начин ще улесните живота си много. Разбира се, тук не говорим за случаите, когато здравето на някого или вашето собствено зависи от скоростта на вашата реакция – в такива моменти забавянето може да има много лоши последици. Визираме само ситуации, при които няма риск и при които можете спокойно да отложите решението на възникналия проблем за известно време.

До следващата сутрин или дори за няколко дни забравете за възникналите препятствия

Случва се проблемът да изчезне от само себе си. Как? Например, на работа шефът ви е предупредил, че след месец ви очаква пълна проверка, а след два дни се оказва, че проверяващите органи са променили плановете си за неопределено време. Или друг пример – вашият мъж ви е заявил, че ще ви напусне „завинаги“. Но вие, напук на очакванията, не сте правили сцени, не сте се опитали да го разубедите да остане, просто не сте реагирали на лошата новина по никакъв начин. И тъй като той не е получил отчаяната съпротива от вас, на която се е надявал, засега е останал в изчаквателна позиция на дивана до телевизора. Тръгването, когато никой не те задържа, вече не е толкова интересно!

Не казвайте веднага на всички роднини и приятели за възникналите трудности

Защо не трябва да се прави това? Първо, колкото повече говорите за това, толкова по-трудна ще ви се струва задачата. Второ, ако наистина се окаже, че не е толкова сериозно, тогава ще трябва да се обяснявате повторно на всички, които вече сте успели да въвлечете в проблема, че тяхната помощ вече не е необходима и ще се справите сами. Трето, принуждавате хората да се задълбочават във вашите дела, без да мислите, че по този начин ги натоварвате с тревогите си – дори и да не се обърнете към тях за директна помощ, вие индиректно вече им намеквате, че това може да се очаква.

Подхождайте към въпроса конструктивно

Първо, определете сами колко важен е този проблем за вас, тоест какво ще се случи, ако го игнорирате напълно? След това разработете конкретен алгоритъм на действия, като решите следните въпроси:

  1. Приблизително колко време ще ви отнеме, за да разрешите проблема?
  2. Можете ли да се справите сами?
  3. Кой наистина би могъл да ви помогне със съвет или друго?
  4. Какви са изходите от тази ситуация?
  5. Каква ще бъде цената на помощта?

За да преведете предложения план в реалност, ви трябват издръжливост и търпение, но понякога това е много трудно. В такива случаи не забравяйте, че паниката е лош съветник и ако разсъждавате трезво, ще намерите по-бързо най-доброто решение!

Последно
Не пропускай