Учените назоваха една черта на характера, която е отговорна за дълголетието

Проучването е проведено върху 160 хиляди жени от различни националности. Оказа се, че сред тези, които възприемат случващото се с определена нагласа, има повече столетници.

Сред препоръките как да живеем по-дълго, най-често споменаваните са начин на живот, хранене, физическа активност. Има много препоръки как да удължим младостта и да забавим старостта. Но сред тях на характера и начина на мислене досега не се обръщаше внимание. Катедрата по социални и поведенчески науки към Харвардското училище по обществено здраве (САЩ) реши да коригира тези пропуски.

Проучването е проведено върху 160 хиляди жени, сред които има представители на различни националности и раси. Оказва се, че оптимизмът, оптимистичният поглед върху нещата, е силно свързан със здравословното остаряване и продължителността на живота.

Най-високото ниво на оптимизъм, в сравнение с най-ниското, се увеличи продължителността на живота сред всички участници в проучването с 5,4 процента, обяснява служител на Американското гериатрично общество в Харвардското училище по обществено здраве, един от авторите на изследването Hayami K. Koga. „Ако говорим за състезание то:

  • Белите не-испанци участници са имали 5,1% увеличение на продължителността на живота
  • Сред представителите на негроидната раса – 7,6 на сто
  • Латиноамериканците – 5,4 процента
  • Азиатските жени – 1,5 процента

Освен това тези, които излъчват максимален оптимизъм, са по-склонни да живеят до 90 години.

„Оптимизмът може да насърчи здравето и дълголетието сред расовите и етническите групи“, казва Хаями К. Кога. „Бъдещите изследвания трябва да проучат допълнително тези асоциации.

Оптимизмът може да се дължи не само на черти на характера. По-лесно да бъдеш оптимист, ако имаш повече материални възможности и причини да гледаш в бъдещето с увереност.

Между другото, оптимизмът може да бъде наследен. Според изследователи от Калифорнийския университет генът на рецептора на окситоцин е отговорен за нашето настроение. Съществува в две версии. Аденин (A-версия), или гуанин (G-версия) могат да бъдат разположени в определен участък от ДНК последователността. Според генетичния анализ, ако генът съдържа едно или две „А“, собственикът му е склонен към песимизъм, а при едно или две „G“ – към оптимизъм.

Последно
Не пропускай