Туршиите – чудесен начин за укрепване на имунната система и подобряване на червата

Маринованите продукти стават все по-популярни всяка година. Това се дължи на страхотния им вкус и ползи за здравето. Редовната консумация на ферментирали храни подобрява имунитета и укрепва естествената чревна микрофлора.

Осоляването и мариноването е най-старият метод за консервиране на храни. Известно е, че технологията за мариноване на краставици се е появила в Индия преди около 4000 години. В Европа зелето се маринова и маринова първоначално в цели глави, но през 19 век започват да го нарязват преди осоляване.

Характеристика на технологията на ферментация е запазването на зеленчуците и плодовете чрез тяхната естествена млечнокисела ферментация. Получената млечна киселина има изразен консервиращ ефект. Различни мариновани зеленчуци също спадат към категорията на такива ферментации. Може да бъде цвекло, домати, краставици и мариновани ябълки. Необходимо е само да не се бърка мариноването с мариноването. В последния случай към продуктите се добавя готова киселина, най-често това е трапезен оцет.

Ако първоначално са ферментирали само зеле и краставици, днес в продажба могат да се намерят различни мариновани зеленчуци и плодове. Маринованите лимони, сливи, круши и ябълки имат необичаен вкус. Това са истински деликатеси, които са и изключително полезни. Маринованите плодове, дори ако се съхраняват дълго време, запазват ползите си за тялото.

Ползи от ферментирали зеленчуци и плодове

Ползите от ферментацията включват запазването на вкуса на зеленчуците и плодовете, всички микро- и макроелементи с витамини. Благодарение на естествените процеси се предотвратява развалянето на продуктите, което им позволява да се съхраняват възможно най-дълго. Редовната консумация на мариновани зеленчуци и плодове укрепва имунната система и помага за решаване на проблемите през есента и зимата. Диетолозите препоръчват включването на ферментирали храни в диетата, тъй като това ви позволява да се справите с проблемите на стомашно-чревния тракт. Туршиите съдържат различни култури от полезни бактерии, които са естествени пробиотици.

Вкусни и здравословни туршии

Киселите краставички са чудесна възможност да подправите зимното и есенното меню. Разбира се, през лятото няма смисъл да ядете кисело зеле или кисели краставички, тъй като има достъп до пресни зеленчуци и плодове. Освен това микроелементите, съдържащи се в киселите краставички, значително подобряват имунитета и имат положителен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт.

Редовната им консумация повишава имунитета и възстановява естествената чревна микрофлора. Туршиите са богати на минерали и витамини, съдържат фибри, които са необходими за правилното обновяване на клетките и метаболизма. Нищо чудно, че често се наричат естествен пробиотик. Освен с ползите за здравето, те се отличават и със страхотния си вкус.

Последно
Не пропускай