Цъфтежът на орхидеята зависи от правилното поливане

Водата е много важна за развитието и растежа на цветята. Орхидеите не са изключение. За да получите дълъг цъфтеж на това растение, е необходимо правилно поливане. Често хората правят грешки, когато поливат своите орхидеи. Как да поливате орхидеите според всички правила?

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж зависи от вида на орхидеята. При малки сортове може да издържи до 4 месеца. При правилно поливане и поддържане на оптимална температура можете да удължите този период с около 2 седмици. Големите орхидеи могат да цъфтят до 9 месеца.

Време за поливане

За да разберете дали едно цвете се нуждае от поливане, трябва да проверите влажността на почвата в саксията. Потопете пръста си в почвата около 2 см. Ако е суха, значи е време за поливане. Ако почвата е мокра на тази дълбочина, тогава не е необходимо да се добавя вода към нея. Орхидеите се нуждаят от рядко, но обилно поливане.

Каква вода да използвате

Орхидеите не се поливат с вода от чешмата. Тя е много твърда и съдържа много калциеви и магнезиеви съединения. Тази течност може да навреди на растението. Охладена преварена или дестилирана вода е подходяща за навлажняване на растението. Можете да добавите щипка лимонена киселина към 1 литър вода, това също помага за дълъг цъфтеж.

Правила за поливане

Орхидеите не трябва да се поливат от лейка. Това растение трябва да се потопи във водата. Вземете саксия с орхидеи. В долната част трябва да има дренажни отвори за оттичане на излишната влага. През тях водата ще потече в почвата. Поставете саксията в леген с вода за поливане. Температурата му трябва да е равна на стайната. Накиснете съда с орхидеи в течността за 30 минути.

След това извадете саксията от водата. Оставете течността да се отцеди напълно. Ако това не се направи, тогава корените на орхидеята могат да започнат да гният. Когато цялата вода изтече от дренажните отвори, върнете цветето на мястото му.

Заключение

Редовното и правилно поливане удължава периода на цъфтеж на орхидеите. Ще можете да се наслаждавате на красивите цветове на тези растения по-дълго време.

Последно
Не пропускай