Триковете на баба, които трябва да знае всяка модерна домакиня

Знанията се натрупват с течение на времето и богатият опит на нашите баби трябва да бъде използван. Сега ще дадем само няколко примера, които със сигурност ще са полезни на всяка домакиня.

Триковете на баба

Ако сте закупили нова чиния с цветна конструкция, изплакнете я с вода и оцет. Този трик не само ще помогне да се почисти добре, но и ще премахне останалия тонер от мастилото, както и промишления прах олово, който е един от най-вредните за човешкото здраве метали.

Никога не използвайте белина или абразиви върху мраморни подове, тъй като блясъкът им ще се загуби. Ако измиете пода с обикновена сапунена вода и след това изплакнете с обикновена вода, ще получите по-добър ефект. Разредете настърган сапун с гореща вода.

Ако водата тече слабо от душа, почистете малките дупчици в душа, защото те често са запушени с магнезиеви соли и други примеси, разтворени във водата. Развийте душа и го сложете в смес от чаша оцет и четири части вода. Изварете го за 15 минути в нея. Ако е пластмасов, оставете го да престои в разтвор от равни части вода и оцет за една нощ.

Когато навън вали и обувките ви са мокри, напълнете ги с добре и плътно смачкан вестник и ги поставете да изсъхнат на хладно, сенчесто място, далеч от източници на топлина. В този случай няма да се деформират.

Ако използвате подправки като кимион и кориандър, добавете горещо олио, преди да ги сложите към храната, за да подобрите аромата им.

Много е важно да знаем кога да добавим сол към всяко ястие. Солта се добавя към супи, яхнии, гювечи в началото на готвене; към месото, когато е полуготово или веднага след сваляне от котлона; при бобови растения, грудки и зеленчуци – в края на варенето.

Надяваме се, че тези прости трикове от баба ще бъдат полезни на всяка модерна домакиня.

Последно
Не пропускай