Този навик след 45-годишна възраст може да доведе до деменция по-рано

С възрастта тялото става по-уязвимо: започваме да се разболяваме по-често и за по-дълго, ходим по-често на лекари, повечето хора развиват различни хронични заболявания. Добре е да наблюдавате диетата си, да спортувате и да спите достатъчно – тези прости правила са най-добрият начин да помогнете на тялото да се справи с различни заболявания.

Нашите навици също играят важна роля. Учени от държавния университет в Охайо проведоха проучване, след което стигнаха до извода: пушачите на средна възраст най-често съобщават за намаляване на когнитивните функции – внезапно започват да се провалят паметта им, става трудно да изпълняват различни задачи за бърз ум .

Учените са провели проучване, в което са участвали 136 018 души на възраст над 45 години. На всички беше зададен един и същи въпрос: Имате ли проблеми с паметта? След това изследователите сравняват отговорите и ежедневните навици на всички участници. Оказа се, че хората, които пушат, най-често страдат от различни когнитивни разстройства.

„Асоциацията, която открихме, е най-значима във възрастовата група 45-59, което предполага, че отказването от тютюнопушенето на този етап от живота може да е от полза за когнитивното здраве“, казва старшият автор Джефри Уинг, асистент по епидемиология.

Освен това учените успяха да открият, че когнитивните способности могат да бъдат „изпомпвани“, ако пушачът се откаже от лошия си навик. Например хора, които са отказали цигарите преди няколко години, признават, че паметта се е подобрила с времето. Ако човек продължава да пуши, всяка година рискът от развитие на болестта на Алцхаймер се увеличава – лош навик се оказа отключващ фактор за деменция. Особено опасно е, ако вече сте над 45 години – в този случай болестта може да прогресира много по-бързо.

Никога не е късно да откажете цигарите

Дори ако сте пушили от десетилетия. Тютюнопушенето уврежда безвъзвратно белите дробове, увеличава риска от рак и други сериозни заболявания – това е неоспорим факт. Но след няколко часа без цигара ще се почувствате много по-добре (макар и малко нервни).

Последно
Не пропускай