Тормози ли ви подутия корем по време на бременност? Решението е просто.

Много често именно подуването на корема се превръща в един от най-неприятните симптоми по време на бременност. Това се дължи на няколко фактора.

Ако подуването на корема стане редовно и болезнено и чувството на дискомфорт от него се превърне в непрекъснато мъчение, трябва да се свържете със специалист, който не само ще ви обясни за причините на неприятното състояние, но и ще определи какви конкретни мерки да предприемете.

Защо се появява подуване на корема по време на бременност?

На първо място, това е свързано с кардинални промени в хормоналния фон в тялото на бременната жена. В ранните етапи то произвежда в големи количества т. нар. „хормон на бременността“ прогестерон, който е отговорен за отпускането на гладката мускулатура на много вътрешни органи, което е просто необходимо за отпускане на матката и избягване на спонтанен аборт. Но прогестеронът също така отпуска мускулите на червата, което пречи на пълното му изпразване и освобождаване от натрупаните газове.

През втория триместър, когато плодът расте бързо в утробата, матката, увеличавайки се, притиска червата, което провокира запек и подуване на корема.

Редица причини за подуване на корема по време на бременност са свързани с неправилно хранене, обостряне на някои хронични стомашно-чревни заболявания.

Постоянният силен нервен стрес, напрежение, както и вроден ензимен дефицит също могат да доведат до подуване на корема.

При ензимна недостатъчност несмляното съдържание на стомаха и тънките черва, поради голяма липса на полезни фементи, почти веднага навлиза в дебелото черво. Там остатъците от храна се разлагат допълнително, поради което се натрупват огромно количество газове. Те стават причина за подуване на корема по време на бременност.

Какво да направите и как да се отървете от подуване на корема по време на бременност?

Трябва да се храните често и малко по малко или на части, като приемате обичайната си храна 5-6 пъти на ден малко по малко. Яжте, докато седите, бавно, дъвчете го старателно. Следете водния си режим. Трябва да пиете доста голямо количество чиста вода на ден, за да се отървете от констипацията. Пийте от чаша, а не от бутилка – кефир, чай, компоти, минерална вода. Ще трябва да се откажете и от кафето.

Много е полезно да се разхождате дълго време на чист въздух, което повишава тонуса на целия стомашно-чревен тракт. Правете йога за бременни, гимнастика, плуване – всичко това е едновременно превенция и начин да се отървете от подуване на корема. Дрехите за упражнения трябва да са свободни, да не притискат талията и корема.

Важно е също да се свържете с лекар, за да ви предпише безопасни за плода медикаменти.

Последно
Не пропускай