Съвети, които ще ви помогнат да преборите лошия дъх

Лошият дъх е неприятен дефект не само за самия индивид, но и за околните. Следните съвети ще ви помогнат да преборите лошия дъх.

Необходимо е да се поддържа добра хигиена на устната кухина, за да се преборите с лошия дъх.  Когато лошата миризма от устата се дължи на консумирането на някои храни (чесън, лук, зеле и др.), тютунопушенето и алкохолните напитки, измийте зъбите хубаво и след това използвайте вода за уста и дентален конец. В случай, когато сте навън може да унищожите лошия дъх с ментовите бонбони и дъвки.

Правилното миене на зъбите ще отстрани лошия дъх. Миенето на зъбите отстранява остатъците от храна, но наложената практика да се мият зъбите два пъти дневно, вечер преди лягане и сутрин след ставане не помага да се отървете от лошата миризма.

Ако имате лош дъх, препоръчително е да миете зъбите 10 минути след храненето.

Миенето на зъбите трябва да продължи най-малко 3 минути. След изплакването на устата и измиването на четката, четкайте енергично езика и вътрешната страна на бузите, за да отстраните полепналите частици храна. Четката за зъби трябва да бъде с малка глава и със средно твърди, но не много дълги косми. Колкото повече косми, толкова по-лесно ще отстрани хранителните остатъци от междузъбието. Препоръчва се използването на електрическа четка и зъбен душ, с които се постига по-добър ефект на измиване.

Пастите и водите за уста почистват зъбите и премехват неприятния мирис от устата. Зъбните води съдържат етерични масла, билкови екстракти, витамини, киселини и други вещества, които могат да победят лошата миризма в устната кухина.

Тези оцветени течности за зъби имат благоприятен ефект върху устната лигавица. Те заздравяват венците, дезинфекцират устната кухина и отстраняват неприятният й мирис. Ако имате лош дъх, изплакнете устата след ядене с 10 капки зъбна вода. Всъщност прочетете упътването на бутилката, там е обяснено как точно да прилaгате водата за уста.

Денталният конец, освен че се грижи за изрядната хигиена на устната кухина предпазва и от лоша миризма. Всяка дама трябва да има в чантата си кутийка със зъбен конец. В тесните пространства между зъбите се създават малки джобчета, които се пълнят с храна. Същите могат да предизвикат сериозни наранявания на венците и лош дъх в устната кухина. Понякога лошата миризма идва точно от там, затова се препоръчва дори на хората, които нямат лош дъх да почистват зъбите с дентален конец поне веднъж дневно.

Лошият дъх се дължи не само на различните заболявания на зъбите, а и на проблеми с храносмилането, синуси, гнойна ангина, стомашни и белодробни заболявания и други такива. За всички тези заболявания е необходима лекарска намеса, за да се премахне лошия дъх.

И не забравяйте, че зъбите трябва често да се проверяват от зъболекар дори когато нямате зъбобол или лош дъх.

Последно
Не пропускай