Сребърни бижута със златно покритие – защо си струва да заложим на тях?

Бижутата от благородни метали винаги са били показател за лукс. Естествено, златото е един от най-предпочитаните материали, но за съжаление, неговата цена е доста по-висока, затова не всички могат да си позволят да си купуват златни украшения.

Но какво ще кажете за сребърни бижута със златно покритие?

Те са чудесна алтернатива, тъй като няма очевидни разлики във външния вид, но могат да бъдат закупени на далеч по-ниска цена.

Как се изработват позлатените сребърни бижута?

Позлатеното сребро изглежда изключително ефектно и се изработва лесно – просто сребърните бижута се покриват с тънък слой злато – от 2 до 15 микрона. Качеството, здравината и издръжливостта на така създадените украшения зависи много от плътността на покритието.

Най-често използваното злато е с висок стандарт – 750 или 999, за да предпази успешно среброто от корозия.

Защо си струва да заложим на бижута със златно покритие?

Променяйки външния вид и качеството на горния слой, красивите сребърни бижута със златно покритие не могат по никакъв начин визуално да се различат от тези, изработени само от злато.

Те са надарени със същия блясък и издръжливост като златните, с тази разлика, че за тях ще платите много по-малко.

Ето и още плюсове на позлатеното сребро:

 • Не подлежи на корозия
 • Комбинира се чудесно с камъни
 • Подходящо е за ежедневно носене
 • Бижутата от позлатено сребро могат да бъдат освежени с повторно нанасяне на златен филм. Ако забележите, че позлатеният слой е напукан, корозирал или е започнал да изглежда не толкова добре както преди, бижутерите бързо ще могат да го възстановят.
 • Цветът на покритието може да бъде променен – ако първоначално е използвано покритие от жълто злато, можете да го промените и да го смените с бяло, както и да го уплътните и чрез нанасяне на по-дебел слой злато.
 • При внимателно съхранение и предпазване на бижутата от продължителен контакт с вода и агресивни химикали, те могат да издържат дълго време, запазвайки перфектния си вид.

За да се вземе обаче окончателно решение дали си струва се купуват сребърни украшения с позлата е важно да се отчетат всички техни особености.  Нека видим кои са те.

Похабява ли се с течение на времето златният слой на позлатените сребърни бижута?

За съжаление, всички позлатени сребърни бижута, които са в постоянен контакт с тялото, се изтъркват по-бързо от тези, които нямат контакт с него.

Ако редовно използвате позлатени сребърни украшения, ще се наложи да ги пазите добре и да ги почиствате редовно, тъй като плътният филм от прах и мръсотия може да увреди позлатата и да развали ефектния им външен вид.

Ако се грижите правилно за бижутата си, те ще издържат дълго време и покритието няма да се износва.

Може ли да се счупи златният филм върху позлатените сребърни бижута?

Всички знаем, че с течение на годините дори изработените от чисто злато бижута губят блясъка си. Всъщност, позлатеният филм върху сребърните бижута би могъл да се счупи, но за това е необходимо да се стигне до механична повреда. В противен случай няма опасност от подобен инцидент.

Как да поддържаме цвета и блясъка на нашите позлатени сребърни бижута?

Тези съвети ще ви помогнат да запазите цвета и блясъка им по-дълго. Следвайте ги и ще се радвате дълго време на великолепните си украшения.

Винаги сваляйте позлатените си сребърни бижута когато:

 • Вземате вана или душ
 • По време на спортни тренировки
 • Когато чистите

Бижутата трябва да бъдат добре пазени от влага, а също така сапуненият разтвор е в състояние да окаже отрицателно въздействие върху състоянието на златното покритие и да го повреди.

Позлатените сребърни бижута следва да се пазят и от триене, тъй като с течение на годините покритието може да изтънее.

За правилна грижа ви са необходими:

 • Велурена кожа
 • Етанол
 • Оцет

Бижутата се полират с велур – това може да се направи веднага след почистването или като негов заместител.

Сребърният слой не може да се повреди, но позлатата би могла да се износи, ако влезе в контакт с агресивни вещества, например със сапун, сол и сода.

Можете да избършете позлатените бижута с памучен тампон или кърпа без власинки, натопен в алкохол.

За по-сериозно почистване потопете бижутата в разтвор от оцет и вода, но за не повече от 20 минути. Това следва да се прави единствено в случаите когато замърсяването е много силно. Още един вариант е да потопите позлатените бижута в бира за 15-20 минути.

При рутинно почистване просто забършете металната повърхност с кърпа, потопена в оцетен разтвор.

Последно
Не пропускай