Слънцезащитен крем за клепачите: истинска нужда или маркетингов трик

Повечето от нас знаят, че кожата около очите е много тънка. Това я прави по-податлива на стареене и увреждане от слънцето. Повечето хора, не поставят слънцезащитен крем върху тази област на лицето. Освен това не всеки знае, че има специални формули за кожата около очите. И така, нека се опитаме да разберем как и с каква помощ можем да защитим клепачите си от слънцето!

Защо се нуждаете от околоочен крем със SPF?

Прекомерното излагане на UV радиация може да причини сериозно увреждане на кожата около очите. Зоната около очите също е по-склонна към преждевременно стареене, отколкото останалата част от лицето поради тънката кожа, така че фините линии около очите (пачи крак) често са първите признаци на стареене.

Тъмните кръгове могат да бъдат наследствени или причинени от лоша циркулация, дехидратация и тютюнопушене, но могат да се повлияят и от излагане на слънце.

Мога ли да използвам обикновен SPF около очите?

Може да не се наложи да похарчите пари за специален крем за очи с SPF. Разбира се, околоочният крем е по-добър, но всеки SPF е по-добър от никакъв SPF.

Ако предпочитате да сведете продуктите до минимум и да използвате слънцезащитен крем за околоочната зона, може да изберете между минерален или химически слънцезащитен крем за очи. Минералните слънцезащитни продукти действат върху кожата ви, като създават физическа бариера за ултравиолетовите лъчи и като цяло са по-безопасни от химическите. Често се препоръчват за чувствителна кожа, но могат да оставят досаден бял оттенък, който е особено забележим при по-тъмна кожа.

Как да нанасяте SPF около очите?

Независимо дали използвате SPF за очи или обикновен SPF за лице, процесът на нанасяне е един и същ. Нанесете слънцезащитен крем с безименния си пръст, като използвате много нежни движения и не търкате кожата си. Когато нанасяте, започнете от вътрешния ъгъл на окото, като леко плъзнете навън.

Важно е да се отбележи, че дори и да носите слънцезащитен крем около очите си, пак трябва да защитите очите си. UV радиацията може също да увреди самото око, причинявайки бели образувания, наречени птеригиум, или дори ракови образувания в окото.

В допълнение, ултравиолетовите лъчи могат да проникнат в ретината, причинявайки слънчево изгаряне на ретината. Така че, освен крем, ще ви трябват слънчеви очила и шапка!

Последно
Не пропускай