Шоколадът помага на жените да отслабнат

Шоколадът отдавна е смятан за нездравословно лакомство, отговорно за наддаването на тегло, но, всъщност може да предложи много ползи за жени, преминаващи през менопауза.

Според Express.co.uk, проучване, публикувано в списание FASEB, жените, които са яли шоколад за закуска или преди лягане, не са качили нито един излишен килограм.

Млечен шоколад и отслабване

Както се оказа, шоколадът помага на жените, преминаващи през менопаузата, да изгарят мазнини и да понижават нивата на кръвната захар. Въпреки факта, че млечният шоколад се смята за нездравословно лакомство, тъй като е богат на мазнини, захар и калории (100 g съдържат 31 g мазнини, 58,4 g въглехидрати, 57,5 ​​g захар и 542 калории), яденето му в определени часове на деня може да повлияе на регулирането на телесното тегло.

Общо 19 жени били помолени да ядат 100 г млечен шоколад или сутрин по време на закуска в рамките на един час след събуждане, или вечер в рамките на един час преди сън, в продължение на две седмици. Жените също можели да ядат каквото си поискат през деня, без да се придържат към определен калориен лимит. Но дори и с допълнителните калории на шоколада, 19 жени не са качили нито един килограм.

Кога е най-доброто време за ядене на шоколад: сутрин или вечер?

Проучването установило, че жените, които ядат шоколад сутрин, всъщност намаляват обиколката на талията си с 1,7 процента.

Също така, това ги накарало подсъзнателно да намалят дневния си калориен прием с 16 процента, което повлияло добре върху усещането за глад и желанието за захар като цяло, а и най-вече защото понижило нивата на кръвната им захар.

Учените установили, че и тези, които ядат шоколад през нощта, също не наддават на тегло. Но тези, които ядат шоколад сутрин, изгарят 25,6% повече мазнини.

Оказва се още, че яденето на шоколад сутрин също помага за понижаване на дневните нива на кортизол, основният хормон на стреса в тялото. Стресът играе голяма роля, когато става въпрос за наддаване на тегло, тъй като може да доведе до освобождаване на хормони, които да провокират желание за преяждане и да затруднят отслабването.

Ползите от черния шоколад

Други проучвания показват, че консумацията на черен шоколад в умерени количества също може да помогне при загуба на тегло. Установено е, че задоволява глада за захар и се бори с депресията и други промени в настроението по време на менопаузата. Това е така, защото черният шоколад съдържа магнезий, минерал, който помага за повишаване на нивата на серотонин, който пък е отговорен за стабилизирането на настроението. Освен това съдържа мононенаситени мастни киселини, които подобряват метаболизма и бързо изгарят калории, а ако се яде 20 минути преди хранене, може да намали апетита и да предотврати преяждането.

Последно
Не пропускай