Шиене на гоблен – най-лесният начин да овладеете изкуството на бродирането

Да „рисувате” с игла и конци, създавайки фантастични сюжети, които ви карат да мечтаете, е едно от най-терапевтичните и полезни занимания, за които можете да се сетите. Бродерията е начин да дадете израз на своите фантазии, да накарате образите в главата ви да оживеят и едновременно с това да постигнете пълна хармония със себе си.

Преди да започнете със сложна бродерия, овладейте изкуството на иглата и конеца с шиене на съвременни гоблени. Това е най-лесният начин да направите своите първи стъпки света на бродерията. Ще откриете, че не е нужно да инвестирате много средства, време и усилия, за да се превърнете в истински професионалисти.

След като започнете да използвате иглата ежедневно, ще научавате в движение нови техники и шефове. С ръчна бродерия можете да създадете красиви произведения, без да имате кой знае какви умения.

Най-важната стъпка е да започнете. Можете да купите готов комплект гоблен за шиене, в който ще откриете всичко нужно за първите ви стъпки. Това ще ви спаси от цялата бъркотия около това какво ви е нужно.

Научете се да бродирате с най-добрата тъкан

Мнозина ще кажат, че няма идеално място за живеене, нито перфектно хоби за всеки. А ние ще добавим и че няма перфектна тъкан за бродерия. Въпреки това, има тъкани, които са подходящи и почти идеални за бродерия.

Каква тъкан се използва най-често при бродиране? С готовия комплект за шиене на гоблен ще получите панама със схема и снимка на крайния резултат.

Ако искате сами да си направите гоблени за шиене, можете да използвате плат, който вече имате у дома. Ще ви свърши работа и най-обикновения чаршаф. Избягвайте кадифе, тюл  и еластични материи.

Видове тъкани, които са лесни за бродиране:

  • Памучни и ленени нееластични тъкани;
  • Пачуърк и ватирани тъкани.

Избягвайте:

  • Сатен и други много гладки и лъскави материи;
  • Джърси и други еластични материи;
  • Кадифе, полар;
  • Тюл и много тънки и прозрачни тъкани.

В готовите комплекти гоблени за шиене има панама, тъй като тя е най-удобният и практичен памучен плат за бродерия.

Какви конци за бродиране са ви необходими?

Както при тъканите има безброй различни материи, така и при конците има различни видове. Въпреки това, има един конец за бродиране, който се използва най-често – 6-слоен конец за бродиране.

Какво представлява конецът с 6 нишки?

В много съвременни инструкции за бродиране се говори за 6-слоен конец, който е съставен от 6 броя по-тънки нишки. Особеността е, че можете лесно да отделите тези отделни нишки от цялото. Това дава възможност да регулирате дебелината на конеца според нуждите на вашия проект.

Така че, ако искате да бродирате нещо по-малко или деликатно, можете да изберете 1-2 нишки. За по-големи или по-груби бродерии 4-6 нишки са правилният избор. Обикновено 90% от гоблените ще шиете с конец от 2-3 нишки.

Конците се предлагат в много различни цветове и материали. Най-популярни са памучните. Но има и от лен, коприна и полиестер.

Конците, които ще откриете в комплекта за шиене на гоблен, не се заплитат лесно, устойчиви са и не избеляват, имат гладко и качествено покритие.

След като приключите подготовката, трябва да се научите как да прикрепите конеца към тъканта в края, така че да не се изплъзне отново. В интернет ще откриете стотици клипове как да стане това.

Основни шевове при шиенето на гоблен са кръстат бод, гобленов бод, обтегнат бод, четвърт бод, сатенов бод, контурен бод, прав бод.

Когато купувате готов гобленов комплект, в него ще има и подробна схема, от която да се ръководите. За начало овладейте добре гобленовия бод, а също така и кръстатия. С практиката ще разширите уменията си и скоро ще създадете своя перфектен гоблен. Ако пък ви се струва прекалено трудно можете да разгледате как се прави диамантен гоблен или как се рисува по номера.

Последно
Не пропускай