Шалтета и ролята им в спалнята

Как да изберем шалте?

Ролята на шалтетата в спалнята е да придадат акцент и завършен вид в помещението. Този детайл внася повече уют и подреденост в най-интимното място в дома ви. Въпросът обаче е как най-лесно да изберем шалте за спалнята и на какво трябва да обърнем внимание? Най-кратко казано трябва да решите какъв ефект точно търсите и дали държите повече на външния вид или на неговата функционалност. Ето какви са съветите на консултантите от онлайн магазин mattro.net, където може да откриете богато разнообразие от модели на различни цени и за всеки вкус:

  1. Определете какъв размер шалте търсите

Това е първото нещо, за което трябва да помислите и решението трябва да бъде съобразено с размерите на спалнята ви или дивана ви, в зависимост с каква цел е покупката. На пазара се предлагат основно три размера шалтета съответно подходящи за използване с единични легл и със спални. Обикновено това са универсални размери като 200/220 см, 220/240 см и 150/220.

  1. Избор на материал

Една от основните функции на шалтетата е да служат като покривало за легло, което само по себе си означава, че лесно ще се цапа и праши. Поради тази причина е важно да изберете материя, която се поддържа лесно – устойчива на често изпиране и задължително немачкаща се. Съветваме ви да заложите на по-плътна материя – вата, микро плюш или жакард. Ако търсите повече разнообразие във визията на помещението, ви препоръчваме двулицеви шалтета. Ако пък търсите луксозна визия, обмислете варианта за шалте от памучен сатен. Модели с такава материя са фини, бляскави и приятни на допир. В случай, че търсите функционално покривало за легло, което да използвате и като завивка, трябва да се насочите към по-плътна материя, която може да бъде еднослойна или многослойна.

  1. Цветове и десени

В момента на пазара има изобилие от шалтета, кувертюри и покривала с различни разцветки за всеки вкус. В зависимост от вътрешния интериор на помещението може да изберете едноцветен вариант или такъв с флорални мотиви или винтидж елементи. Разбира се, най-важното условие е освен да ви хареса, все пак да съответства на цялостната идея на спалнята и да се вписва във визията й.

Разлика между шалтета и кувертюри

Шалтета

Този тип покривала за легла и дивани обикновено са по-плътни в сравнение с кувертюрите.  В повечето случаи са съставени от три части – лицева част, която всъщност е основния десен. Основата е пълнежът, който е и основната разлика с кувертюрите. Той може да бъде различен – меки влакна, вата или силиконов пух. Именно тази част придава плътност на шалтето и го прави подходящо за използване като допълнителна завивка. Последната част е долната, която може да бъде в същия цвят като лицевата или пък в различен, което е много удобно в случай, че желаете да променяте визията на стаята.  Поради своята многофункционалност, те са предпочитани особено при обзавеждане на хотели.

Кувертюри

Кувертюрите за разлика от шалтета са от доста по-тънка материя, в повечето случаи изкуствена.  Тяхната основна функция е да служат като красиво покривало за легло, което прави стаята да изглежда по-подредена и уютна. Ако има пълнеж, обикновено той е вграден и не придава такава плътност, както при шалтетата и съответно кувертюрите не са подходящи, ако търсите покривало, което да използвате и като по-лека завивка.

Изборът на подходящо шалте е лесно, особено ако знаете с каква функция го търсите. В днешно време не е необходимо да обикаляте физически магазини в търсене на качествено шалте. Онлайн магазините предлагат изключително богат избор шалтета на ниски цени, а безплатната доставка до адрес е допълнително удобство.

Последно
Не пропускай