Съвети за по-ниски сметки за ток и вода

На фона на наближаващия отоплителен сезон, нарастващите цени, ограничените доходи и вероятно предстоящите нови ограничения за бизнеса, поради задаваща се нова вълна от Ковид-19, редуцирането на сметките за  електричество и вода изглежда все по-важно. Спестяването на средства от тези две пера ще помогне на домакинствата да разполагат с повече средства за покриване на други жизнени нужди. Съществуват лесни и законови начини, с които да ограничите разходите си.

Как да намалите сметките си за ток?

 1. Използвайте електроуреди клас А. Енергийно ефективните уреди спестяват значителни средства от сметката ви. Този тип уреди извършват същата услуга, използвайки по-малко електричество. От съществуващите класове енергийна ефективност (общо 7) най-ефективният е А. Закупувайки уреди клас А, намалявате разходите си. В Европейския съюз не повече от 25% от сметките за ток са свързани с отоплението. В България процентът е значителен – от 40 до 50%. Това може да бъде променено не само със закупуване на енергийно ефективни електроуреди, но и със саниране на жилището.
 2. Не изключвайте климатика и бойлера. Противно на очакванията ви, ако го правите, не пестите средства. Удачно е да изключвате тези уреди, ако ще отсъствате от дома си за повече от два дни. През останалото време ги нагласете така, че да се самоизключват и включват при достигане на определени градуси. Това е най-изгодният вариант.
 3. Когато не използвате компютъра си, оставете го в режим sleep, за да спестите електричество.
 4. Заменете обикновените крушки, ако използвате все още такива, с енергоспестяващи. Не пропускайте да ги загасите, когато не са ви нужни.
 5. Не оставяйте телевизора да работи, когато спите. Нагласете го да се самоизключи след определени минути.
 6. Не оставяйте зарядното на лаптопа или телефона си включено, когато не зареждате уреда.
 7. Уплътнете прозорците и вратите.
 8. Поставете електрическите печки далеч от хладилника и фризера.
 9. Пускайте пералнята си на нощна тарифа. Ако дрехите не са замърсени, използвайте кратка програма и ниски градуси. Това ще окаже въздействие не само върху сметката за ток, но ще спести вода и е екологично решение.

По какъв друг начин да спестите от сметките си за вода?

 1. Спирайте кранчето, докато миете зъбите си, докато сапунисвате тялото си под душа и докато триете съдовете.
 2. Не пускайте пералнята машина за няколко дрехи или миялната за няколко чинии. По-оправдано икономически е да ги изперете и измиете на ръка.
 3. Ако отглеждате растения, събирайте дъждовна вода за поливането им.

Ако въпреки съветите и намалените сметки изпаднете в тежко финансово положение и не съумеете да заплатите разходите си за ток и вода, не рискувайте, доверете се на фирма за бързи онлайн кредити като Vivus.bg и получете на заем нужните ви средства само срещу лична карта.

Последно
Не пропускай