Съвети относно интериорните врати

Интериорните врати имат с какво да се борят – ежедневни удари, неравности, надрасквания до отпечатъци на ръце, мръсотия от минаващи домашни любимци и др. И така, как да поддържате дървените интериорни врати да изглеждат страхотно, когато са изложени на всичко това и още през годините?

Ако сте закупили комплект прекрасни нови интериорни врати за Вашия дом или мислите да ремонтирате или възстановите някои стари врати с функции, нашите най-добри съвети ще ви помогнат да извлечете най-доброто от тях, така че да изглеждат прекрасно и да останат защитени по-дълго.

Какво е покритието на вашата интериорна врата?

Когато купувате предварително готови вътрешни врати, обикновено можете да разберете какъв тип покритие имат, като проверите литературата на производителя. Ако това не стане ясно, попитайте продавача или дори самия производител. Струва си да попитате дали могат да предоставят името на крайния продукт и марка, тъй като това може да е полезно за почистване и поддръжка на вратите. Въпреки, че интериорните врати могат да бъдат восъчни, повечето предварително готови дървени врати са лакирани или смазани, тъй като те осигуряват най-добрата издръжливост.

Какъв е пълнежът на вратата?

Фурнированите дървени врати обикновено се изработват от куха или масивна дървена сърцевина. Сърцевината може да бъде направена от масивен дървен материал, ПДЧ или плочи от влакнести плочи, накратко MDF. Към сърцевината на вратата е прикрепен слой висококачествен фурнир от дърво с помощта на мощни лепила и свързващи агенти. Качеството на модерните фурнировани врати обикновено зависи от вида на пълнежа, вида на използваната дървесина и дебелината на фурнира.

Развитие на дървените фурнири през годините

Дървените фурнири се използват от векове за производство на висококачествени покрития. Но масовото производство в средата до края на 20-ти век видя, че качеството се влошава, тъй като стремежът към по-евтини, по-тънки фурнири и лепила се утвърждава. Това понякога води до обезмасляване или отлепване на фурнирите на вратите при екстремна топлина или когато се използват определени продукти, обикновено покрития на основата на разтворител. В действителност оттогава нещата се развиха много и рисковете от разслояване практически не съществуват. И така, защо производителите на врати все още предупреждават да не се използват определени продукти?

Смята се, че повечето фурнировани врати произхождат от Далечния изток. Изключително вероятно е тези производители на врати да поемат водещата роля на един от по-големите производители, като предупреждават за довършителни продукти от дърво, без да проверяват дали рискът е истински.

Защо има значение дебелината на фурнира?

Съвременните фасети рядко са с дебелина по-малка от милиметър и тъй като модерните облицовки от дърво никога не проникват повече от милиметър в повърхността на дървото, има много малка вероятност те да взаимодействат с лепилото, което свързва фурнира със сърцевината на вратата. Накратко, освен ако фурнирът не е много тънък, лошо произведен и/или залепен, съвременните дървени покрития просто не могат да проникнат достатъчно дълбоко, за да накарат фурнира да се отлепи.

Последно
Не пропускай