Сърбеж и суха кожа – как да се справим с това

Епидермисът ви е сух и страдате от сърбеж? Днес ще ви разкажем как ефективно да се справите с проблема.

Атопична кожа, какво е?

Повтарящата се сухота и неприятен сърбеж е труден проблем за справяне. Простото овлажняване не помага, а ако носи облекчение, то е само за кратко. Защо се случва това? Атопичната кожа, склонна към възпаления, изисква специални грижи. При екземата изсъхването на тъканта е резултат от процеси в тялото, а не само причина за сърбежа. Ето защо, когато избирате козметика за грижа, трябва да посягате към тези, които действат върху причината за проблемите, а не само върху ефектите.

Най-новите изследвания показват, че именно дисбалансът на микробиома е отговорен за отслабването на естествените защитни свойства на кожата.

Ето защо за кожата, склонна към екземи, трябва да се грижим комплексно. Отвътре, като й осигурите адекватна хидратация (чрез пиене на вода) и спазване на балансиран хранителен режим, както и отвън – подбор на правилните продукти за грижа, меки перилни препарати (без добавка на изкуствени оцветители и химически аромати), както и дрехи и бельо от естествени материи. Струва си да се избягват ситуации, при които кожата ще бъде изложена на резки промени в температурата или други външни фактори. Въпреки че тенденцията към повтарящи се възпаления най-често е наследствена, съзнателният избор в областта на диетата, активността, облеклото и грижите ще помогне да се намали въздействието върху нашето благосъстояние и външен вид, значително повишавайки качеството на живот и подобрявайки благосъстоянието.

Грижа за атопична кожа

Когато планирате подходяща грижа, не забравяйте да предприемете цялостен подход. Започнете със сутрешен душ, като използвате хипоалергенни почистващи препарати без изкуствени оцветители или аромати. Посегнете към меки продукти, които ще почистят, облекчат възпалението и няма да засегнат хидролипидния слой. След това нанесете препарат, предназначен за атопична кожа, който ще подпомогне естествените защитни функции на клетките, ще възстанови подходящото ниво на липиди и ще помогне за възстановяване на баланса на микробиома – невидимата екосистема от микроорганизми върху кожата, която участва, наред с други неща, в регенерацията на клетките и активно подпомага тяхната защита.

Последно
Не пропускай