Рецепта за питка „Слънце“

Днес ще си приготвим вкусна питка „Слънце“.

Необходими продукти:

  • Яйца – 2 бр.
  • Мая – ¼ кубче
  • Вода – 250 мл
  • Сол – 1 с.л.
  • Захар – 1 с.л.
  • Олио – 1 с.л.
  • Брашно – 1 кг
  • Семена – за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята за хляб сложете предварително в хладка вода заедно със захарта. Пресейте брашното. Добавете маята с вода, солта, олиото и белтъците към брашното и замесете тесто. Изчакайте да втаса.

Отделете 1/3 от тестото. Поръсете масата/плота с брашно и сложете останалата част от тестото. С точилка започнете да разточвате, докато стигнете размер, който е достатъчен да обиколи тавата, която ще използвате. Много е важно да е равномерно широко отстрани.

Когато сте готови, направете една линия на дългата страна през средата (с тъпата част на ножа). От линията започнете да режете реснички, като от линията до началото на ресничката трябва да има 3-5 см, за да не се разпадне (зависи колко широко тестото).  Ресничките се правят едновременно от двете страни (правите ресничка от едната страна, и веднага от другата), така че да се получи огледална линия по цялата дължина.

Когато сте готови, намажете тестото с олио и започнете да плетете тестото, като започнете от единия край (на късата страна) да плетете ресничките една върху друга, като ги редувате веднъж от лявата, веднъж от дясната страна, и така до края. Накрая е нормално от долната ви къса страна да се подават плетените реснички.

Вземете внимателно готовото тесто и го сложете в тава, така че да я обиколи отвътре и да образува завършен кръг.

След това вземете тестото, което заделихте в началото и го разточете на кръг. Срежете кръгът на 8 триъгъничета. Направете внимателно по една линийка през средата на триъгълничето, като започвате от върха към долната част, с помощта на тъпата страна на ножа. След това сгънете долните 2 крайчета, така че да се покрият техните връхчета едно върху друго. Направете същото и с останалите.

Накрая ги наредете в средата на тавата, като върховете на триъгълничетата трябва да легна върху тестото. След като сте готови, намажете цялата питка с разбитите жълтъци с малко олио и поръсете със семена.

Оставете питката покрита с стреч фолио, за да втаса ( около 15 минути) и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Последно
Не пропускай