Размаринът се бори с деменцията и подобрява паметта със 75%

Деменцията е комбинация от симптоми, които включват влошаване на комуникацията, мисленето и паметта. Тя може да се дължи на стареенето, но първите симптоми, че болестта ни застрашава, могат да се появят още след като навършим 40 години. Всички видове деменция се характеризират с прогресивна смърт на мозъчни клетки. Тъй като нашият мозък няма начин да се възстанови и симптомите се влошават с времето.

Болестта на Алцхаймер е водещата причина за когнитивно увреждане и е основният виновник за 60-70% от случаите на деменция. Основният проблем е, че анормалните амилоидни плаки се натрупват между мозъчните клетки, убивайки ги и прекъсвайки междуклетъчните комуникации.

Друго невродегенеративно разстройство е свързано с натрупването на анормален протеин алфа-синуклеин в мозъка. Това не е необичайно за хора с мозъчно-съдови заболявания, както и за тези, които са имали сериозни наранявания със симптоми на деменция.

Има определени потенциално модифицируеми рискови фактори, които увеличават процеса на умиране в мозъчните клетки. Те включват затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол и тютюн, диабет, високо кръвно налягане и липса на физическа активност.

Симптомите на деменция обикновено се развиват постепенно. На ранен етап човек може да забрави за някои важни събития, да се интересува от едно и също нещо много пъти, да се губи в познати места.

С напредването на болестта хората стават по-дезориентирани. Те губят способността да управляват финансите, забравят за хигиената и за други неща, които изискват последователни действия.

В по-късните етапи се оказва, че е трудно човек да ходи, да се грижи за себе си и дори не може да разпознае любимите си хора.

В момента учените работят усилено, за да намерят ефективни лечения за деменция.

Множество проучвания показват, че е възможно да се избегне деменция или да се забави развитието с… масло от розмарин!

Звучи фантастично, но е истина. Вдишването на тази ароматна добавка подобрява умствените функции и намалява риска от деменция, категорични са научните изследвания до момента.

Последно
Не пропускай