Психолози обясняват как страдаме с години заради грешките от миналото

Колкото и банално да звучи, коренът на проблемите ни много често се крие в детството. Обвиняваме се за всички грехове на света, но … често пъти абсолютно несправедливо. Знаем, че не заслужаваме да се самоизмъчваме и все пак го правим. Ето и мнението на психолозите по този въпрос.

Обикновено става така – лягате си и уж искате да бързо да заспите, но в главата ви нахлуват спомени, много често от не най-приятните моменти от живота. И лошото е, че просто си ги припомняте, а и размишлявате върху тях и ги анализирате. Самоупреквате се – не биваше да постъпвам така, не биваше да казвам това, защо го направих и други подобни.

А когато се чувстваме виновни или таим срам от това, което сме направили някога, може да си навлечем сериозни психични проблеми.

Според експерти, има хора, които просто са свикнали да живеят с чувството си за вина. И дори да им се струва, че се срамуват от нещо, което се е случило съвсем наскоро – да речем някакъв провал в личния живот или грешка в кариерата, това съвсем не е така. Често основната причина за такова поведение се корени в детството и по-конкретно в тези нагласи, които са ни дадени тогава.

Защо хората толкова често се срамуват от това, което се е случило преди много време, защо се обвиняват за неща, които, всъщност, се случват на всички? Откъде идва чувството за вина към родителите и близките, желанието да бъдеш перфектен във всичко? Психолозите са сигурни – това е следствие от негативни преживявания в детството.

Ако родителите често са се срамували от детето си, дори преди то самото да се научи да контролира това чувство, преди да е успяло да формира способност за изграждане на собствено отношение към случващото се – този срам се превръща в постоянно чувство.

А ниското самочувствие често ни играе лоша шега. Ако човек вярва, че просто не заслужава щастие, той ще се опита да угоди на всеки около себе си. И дори да оставим настрана, че подобно държание е унизително, по-голямата беда в случая е, че когато нещата не се получат, когато не успее да задоволи очакванията на всички, този човек ще страда дълбоко.

Какво да правят тогава хората, които са свикнали постоянно да живеят с чувство за вина в сърцата си? Експертите съветват да потърсите помощ от специалисти – съвременната психология е в състояние да отърве човек от моделите на поведение, които му причиняват душевен дискомфорт. Не винаги се случва бързо, но самото желание за решаване на проблема вече е сериозна стъпка към целта.

Последно
Не пропускай