Признаците на менопауза, които всяка жена трябва да знае

Необратимите процеси, които настъпват с  на определена възраст, могат да причинят много проблеми. Жените трябва да разберат какво се случва с тях. И би било по-добре да са информирани предварително.

Какво е кулминация

Това е физиологичен процес, свързан с възрастта, което означава началото на менопаузата при жените. Подобно състояние означава, че тялото е спряло репродуктивната си функция и започват хормонални промени. Постепенно функциите на яйчниците изчезват. През този период самият менструален цикъл може да се промени, дори да бъде много обилен. Ако менструацията е прекъснала за година време, тогава лекарите диагностицират менопаузата.

Средно менопаузата настъпва на възраст 45-55 години. Има случаи на ранна менопауза, на около 40 години, но това е само 1% от случаите. Късната менопауза пък идва след 55 години.

Първите симптоми се появяват на около 45-годишна възраст и могат да се усетят за продължителен период от време. Всеки организъм е индивидуален, така че диапазонът варира от 6 месеца до 14 години. Средната продължителност е около 7 години.

След увеличаването на цикъла идват приливите и отливите. Периодът се характеризира с треска, внезапна топлина и изпотяване. Жените могат да изпитват тези симптоми няколко пъти през деня. Кожата на лицето се зачервява и дълго време не се нормализира. Може да последва втрисане. Изпотяването се забелязва най-вече през нощта. Дори в хладно помещение жените се събуждат силно изпотени.

Среден етап

На този етап може да се появят нарушения на съня. Повишаване на налягането се забелязва дори при пациенти с хипотония, нивата на холестерола се повишават и телесното тегло нараства, развиват се сърдечно-съдови заболявания. Жените могат да забележат, че плътността на гърдата се променя, размерът й намалява. Косата също изтънява и става по-твърда. На този етап е добре да се свържете с лекар за лечение, за да не влошите състоянието си.

Късен стадий

Процесът може да отнеме повече от 10 години. Ето защо една жена на по-късен етап може да бъде в очакване на по-опасни прояви на менопаузата. Може да се появи крехкост на костите, което да влоши заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. През този период може да се наблюдава и проявлението на първите симптоми на деменция.

Ето защо трябва внимателно да следите състоянието си. Навременно се подлагайте на медицински преглед, посетете мамолог и гинеколог. Основната цел е да се идентифицират опасните заболявания в ранните етапи.

Кога е необходима медицинска помощ?

Хормонозаместителната терапия е основата на лечението. Но преди това лекарят ще предпише да се направят тестове и да се подложи на ултразвуково сканиране. Такова лечение позволява на жените да издържат менопаузата в по-лека форма.

Могат да се предписват и лекарства за облекчаване на други симптоми. Например, антидепресанти могат да бъдат предписани за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на съня и премахване на депресията. При вагинална сухота се предписват овлажняващи гелове, а за премахване на инфекции се предписват антибиотици. Хормоналните контрацептиви също ще помогнат за облекчаване на състоянието.

През този период е важно да се следи общото здравословно състояние. Ходете по-често на разходки, спортувайте, спазвайте диета и спазвайте ежедневието. Можете да добавите повече зеленчуци и плодове към диетата, да практикувате медитация за облекчаване на напрежението и стреса и да се откажете от лошите навици. Упражненията на Кегел ще помогнат за подобряване на кръвообращението в тазовите органи и общия тонус.

Важно е да запомните, че с настъпването на менопаузата качеството на живот на жената не трябва да се влошава. Тя все още остава привлекателна и секси. Задачата на партньора й е да я убеди в това, да я обгради с грижа и внимание.

Последно
Не пропускай