Признаци на надареното дете

Всички родители вярват, че децата им са надарени и талантливи. И е така, защото всички деца имат свои собствени специални таланти. Но някои деца показват високо ниво на способности в интелектуален, творчески, артистичен план и демонстрират завиден лидерски потенциал.

Ако се чудите дали детето ви е надарено, обърнете внимание дали то демонстрира високо ниво на представяне в повече от една от тези области. Ако е така – тогава детето най-вероятно е сред надарените.

По какво си личи надареното дете?

Надарените деца често се развиват асинхронно – умът им често изпреварва физическия им растеж, а специфичните когнитивни и емоционални функции често са на различни етапи на развитие.

Надареността често е неравномерно разпределена в различни интелектуални области. Например, детето може да има изключителни математически способности, но да е под средното по правопис или вербални способности. Основното образование поставя по-голям акцент върху езиковата и логико-математическата интелигентност. Хората обаче могат да се отличават с различни допълнителни способности – музикални, пространствени или кинестетични.

Интелектуални черти

Интелектуалните черти на надарените деца включват богат речник, впечатляващи умения за решаване на проблеми, силно любопитство, разнообразни интереси, умения за ранно четене, остра наблюдателност, отлична памет, критично мислене и др.

Творчески качества

Надарените деца, които проявяват творчески черти, ще изявят някои от следните характеристики: готовност за поемане на рискове, изобретателност, гъвкавост, способност да създават нови идеи, необичайно чувство за хумор, интензивна концентрация, постоянство.

Художествени способности

Художествено надарените деца са малко по-трудни за идентифициране. Като цяло се отличават с безкрайно въображение и е напълно излишно да се стимулира въображението им. Те лесно възприемат пространство, цвят и други художествени стойности, рисуват много добре от ранна възраст или са ориентирани към друга любима форма на изкуство.

Лидерски черти

Децата, които са родени лидери, се отличават с това, че автоматично поемат лидерска роля и са много популярни сред връстниците си. Също така, те са силно организирани, самоуверени, дълбокомислещи, имат изострено чувство за справедливост и прочие.

Последно
Не пропускай