При какъв пулс е необходимо спешно да се обадите на линейка

За да разберете пулса си (HR), трябва да го измерите. Това е просто действие, с което всеки може да се справи.

Според кардиолозите, ако забележите, че сърдечната честота е над 90 удара в минута и показателите не се променят половин час, това е основателна причина да се подозират сериозни сърдечни проблеми.

Броят на ударите на сърцето, преди всичко, зависи от възрастта на човека. При младите хора високата сърдечна честота може да е свързана с регулацията на нервната система, но при възрастните това може да говори за проблеми със сърдечно-съдовата система.

Ако пулсът е над 90, не бива сами да лекувате сърцето. Останете в покой и в случай, че той и тогава не се успокои /в рамките на половин час или час/, това е индикатор за тахикардия. А причината за нея може да бъде диагностицирана само от лекар.

Определено трябва да се обадите на линейка, когато сърдечната честота изобщо не е определена или е над 150 удара в минута“, обясняват специалистите.

Бавен пулс се нарича брадикардия, а бързият пулс се нарича тахикардия.

Не забравяйте, че по време на тренировка и други физически дейности сърдечната честота винаги се увеличава и това е нормално. Основното е, че пулсът се нормализира в рамките на един час. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар.

За нормална сърдечна честота се приемат стойности от 65 до 85 удара в минута. Това обаче не се отнася за абсолютно всички – трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на тялото, поради тях показателите могат да се променят. Например, при професионални спортисти в покой пулсът може да достигне до 40 удара в минута, докато при новородените варира от 123 до 159 удара в минута.

Пулсът на всеки един индивид, дори и в покой, се променя с възрастта, през деня, в зависимост от телесната температура, от сезона и други външни и вътрешни условия, допълват лекарите.

Последно
Не пропускай