Превантивни мерки срещу мишки: Как да ги държим далеч от дома

Наличието на мишки може да доведе до унищожаване на стопанската реколта, както и да причини редица опасни заболявания

Като повечето вредители, мишките не са желани гости в дома ни, независимо дали сме в апартамент или в къща с двор. Тези животни обитават канализациите, тъмните и скрити места, дупки в земята или таванските помещения. Те могат да причинят различни щети не само на реколтата ви, но и да пренесат опасни заболявания. Препоръчително е борбата с тях да стартира мигновено, когато се появят, а още по-хубаво е да вземем превантивни мерки и да не се стига до там.

Мишките се размножават и растат бързо, което представлява проблем, когато тръгнем да ограничаваме популацията им. Те се отличават със своята наблюдателност и умението да запомнят капаните в периметъра около тях. Информацията се предава и на останалите, което значително затруднява ефекта от вашите ходове.

Методите за прогонването им включват няколко етапа – невъзможност за достъп до храна, създаване на условия за липса на подслон и препарати за унищожаването им.

Защитете се по следния начин:

Не на високите треви! Ако такива в градината ви няма, мишките няма да има къде да се крият. Всякакви купчини и отломки, струпани на едно място, са абсолютно неподходящи, ако не искате в тях да се завъдят мишки. Килерите, мазетата и всички подобни помещения трябва да бъдат периодично проверявани, почиствани и при нужда санирани.

Когато съхранявате храна или зърнени продукти те трябва да са плътно затворени, да не се оставят навън и без надзор, да не ги разпиляват домашните любимци. Контейнерът за боклук също трябва да е с капак, който прилята плътно, а огризки да не се търкалят край него, за да не примамите мишките.

Ако някъде откриете дупки, не се бавете със запушването им, защото сивите вредители лесно могат да проникнат през тях. Дори само една с широчина, колкото на молив, понякога е достатъчна, за да си проправят и оформят тунели през сградата. Запълването с пяна не е много удачно, тъй като може да бъде изгризана. Особено подходящ е силиконът, стига да е качествен, защото той не се влияе от влага или нагряване от слънцето.

Всички шахти, отвори и прозорци трябва да бъдат снабдени със здрава мрежа, по възможност телена, за да не се окажат пробойните, от които да нахлуят неканените мишки.

За да сте напълно подготвени, може да заложите и няколко капана, но предварителните стъпки в борбата с мишките са по-желани, отколкото да се опитвате да се справите с тях впоследствие.        

Последно
Не пропускай