Прекомерно изпотяване – какво се случва?

Изпотяването е нормален процес на тялото. Но ако изведнъж започнете прекомерно да се изпотявате и  потта придобие твърде неприятна миризма, значи има проблем. Убедени сте, че не става въпрос за хигиенни навици.

Тогава какво се случва?

Причини за прекомерно изпотяване

Причините за прекомерното изпотяване са специфични. Някой изискват спешна консултация с лекар, други са нормални за възрастта, а трети са предизвикани от самите нас. Но има и случаи, когато причината за прекомерното изпотяване не може да се открие.

Понякога често използваните козметични средства против изпотяване спират да действат. Може да промените марката, която ползвате и да проверите дали ще спрете прекомерното изпотяване. По-често  използвайте новия спрей, ролон или гел , за да видите дали ще има резултат. Препоръчва се носене на бельо от естествени материали, тъй като изкуствените платове не попиват потта. Задължително в дамската чанта трябва да имате средство против изпотяване, което ще намали прекомерното изпотяване и неприятната миризма.

В стресови ситуации изпотяването е повишено.  При някой хора дори ръцете започват да се потят. Безсънието също може да се окаже причина за силното изпотяванеПрекомерното изпотяване може да бъде предизвикано с консумацията на определени храни. Пикантните храни, прекалено солените ястия и спиртните напитки могат да нарушат функцията на потните жлези.

Жените с наднормено тегло по-лесно и по-често се изпотяват от останалите. Така че, ако рязко се качили няколко килограма повече, това може да се окаже причина за прекомерното изпотяване.  При жените между 40 и 50 години в критическия период прекомерното изпотяване се смята за нормално явление.

Със сигурност сте забелязали, че когато не се чувствате добре, започват да ви обливат топли вълни. Понякога и хората, които никога не са имали подобен проблем започват да се изпотяват. Когато човек се разболява, тогава и тялото започва да се изпотява.

Изпотяването може да е предупредителен знак, че започвате да се разболявате. Поискайте лекарски съвет. А ако пък използвате определени лекарства, те също могат да предизвикат такъв проблем. Медикаментите оцветяват потта в зоната на подмишниците: жълта, червена, зелена или синя.

Последно
Не пропускай