Правила за съхранение на кърма

Ако имате твърде много мляко, ако няма как да кърмите детето си заради проблеми със зърната, здравето или бебето, ако се връщате на работа, но не искате да лишавате детето си от безценната храна, значи ще се наложи да изцеждате кърма и да я съхранявате до момента, в който ще я предложите на бебето. Но е изключително важно да я съхранявате правилно, за да бъде безопасна за здравето на детето ви.

Специалистите на КОМСЕД са готови да ви помогнат с най-важните правила, които трябва да спазвате, за да се справите с това предизвикателство. А ако се колебаете как да изберете правилната помпа за кърма, може да прочетете статията в блога.

  1. Спазвайте безупречна хигиена.

Измивайте добре ръцете и гърдите си, преди да прибегнете до помпата за кърма. Самата помпа също трябва да бъде добре почистена и стерилизирана. Стерилни трябва да бъдат и контейнерите, в които ще събирате кърмата.

  1. Използвайте подходящи контейнери за кърма

Не съхранявайте млякото в какво да е. Изключително важно е контейнерът да бъде стерилен, за да предотвратите развитието на вредни бактерии в него.

На пазара се предлагат два вида специални контейнери за съхранение на кърма: пластмасови кутии за многократна употреба (без ВРА) или еднократни найлонови пликчета, които са стерилни и предлагат добро затваряне. И двата вида могат да се поставят в хладилник и фризер.

  1. Надписвайте контейнерите.

Задължително надписвайте на контейнерите датата и часа, в който сте ги напълнили. С течение на времето кутиите и пликчетата се натрупват и лесно ще забравите кое от кога е. Ако слагате етикети, ще сте сигурни, че давате на бебето само безопасно мляко.

  1. Слагайте само по една доза в контейнер.

Няма да можете да замразите повторно мляко, което вече веднъж сте размразили. Затова във всеки контейнер трябва да има еднократна доза мляко. Не забравяйте, че кърмата се разширява при замразяване, така че не пълнете кутиите и пликчетата до ръба.

  1. Съхранение в стаята.

Можете да съхранявате кърмата на стайна температура в добре затворен съд до 4 часа.

  1. Съхранение в хладилна чанта.

Ако нямате подръка хладилник, можете да държите кърмата в хладилна чанта с лед в рамките на един ден.

  1. Съхранение в хладилник.

Ако смятате да дадете млякото в следващите дни, няма нужда да го замразявате във фризера. Можете да го сложите в задната част на хладилника, където температурата е най-ниска. Разбира се, отново трябва съдът да е добре затворен. Тук може да остане най-много три дни.

  1. Съхранение във фризер.

Прясната кърма, замразена във фризер, може да се използва в рамките на 6 месеца.

  1. Размразяване на кърма.

Препоръчително е да размразявате пликчетата от фризера, като ги премествате в хладилника през нощта, преди да ги ползвате. Можете и да подгреете леко млякото, като го поставите в топла вода.

Не нагрявайте замразеното мляко в микровълнова фурна. Прекалено бързото затопляне влияе на антителата в него.

Изхвърляйте размразената кърма, ако не сте я използвали в рамките на 24 часа.

Никога незамразявайте повторно размразена кърма.

  1. Вид на замразената кърма.

Имайте предвид, че при замразяване кърмата може да промени цвета и консистенцията си. Това не бива да ви притеснява само по себе си.

Понякога бебетата отказват млякото, ако е замразено отдавна. В такъв случай пробвайте да съкращавате времето на съхранение, преди да го предложите на детето.

Последно
Не пропускай