Пневмония по време на пандемия: Как да се предпазите

Пневмонията винаги се е смятала за страшно заболяване, което отнема много животи. Но по време на епидемията от коронавирус този проблем стана още по-сериозен. Децата под 5-годишна възраст и възрастните хора са изложени на особен риск. Как да ги защитим?

Пневмококът е много опасен

Инфекциозната пневмония може да бъде причинена от вируси, гъбички или бактерии. Въпреки това, най-честата причина за заболяването е пневмококова бактерия. По честота на смъртните случаи пневмококовата пневмония е на първо място сред всички инфекциозни заболявания.

При децата в 94% от случаите причината за пневмония е един и същ пневмокок. Освен това може да причини не само пневмония. Територията на действие на този патоген е многократно по-широка, а последствията са много тежки. Това е пневмококов сепсис, придружен от развитие на тежко увреждане на органите и в половината от случаите с фатален изход; и пневмококов менингит, който заплашва с умствена изостаналост, глухота, епилепсия; и остър конюнктивит, и синузит, и отит на средното ухо.

Къде живее пневмококът?

Местообитанието на пневмокока е назофаринкса. При здрав човек засега патогенът не се проявява по никакъв начин, но щом ви изстинат краката или излезете зле облечени на студа, пневмококът се събужда и удря с всички сили жизненоважни органи. Според СЗО всяка година пневмококът убива най-малко един милион деца на възраст под пет години. Засягат се и възрастни, страдащи от хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, онкология, ХИВ инфекция, както и заклетите пушачи и тези над 60 години.

Измамно спокойствие

Пневмококовата пневмония е коварна с това, че нейните симптоми през първите няколко дни не предизвикват особено безпокойство. Пневмококът не се проявява веднага. Висока температура и кашлица могат да се появят след пет дни, когато вече започват усложненията на заболяването. Запомнете характерните признаци на тази инфекция – бледност, задух, ниска температура, загуба на сила, пациентът не може да яде или пие. Трябва да се извика спешна помощ, дори и при един от тези симптоми.

Надеждна защита

Ваксинацията е призната за най-ефективния метод за предотвратяване на пневмококова инфекция. Коя ваксина е подходяща за вас, лекарят трябва да реши.

Пневмокока и SARS-CoV-2 имат различни патогени. Следователно, ако сте били ваксинирани срещу коронавирус, това не означава, че сте имунизирани срещу пневмокок.

Но вече има научни доказателства, потвърждаващи, че ваксинираните срещу пневмокока понасят коронавирус с по-малко усложнения. Те имат по-силен имунитет.

Последно
Не пропускай